Published On: Sri, kol 17th, 2016

Ramiz Salkić otkriva šta će predstavnici Bošnjaka učiniti da spriječe referendum u RS-u

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić izjavio je Feni da će bošnjački predstavnici u vlasti tog bh. entiteta na sutrašnjem sastanku pozvati visokog predstavnika u BiH Valetina Inzka da poništi odluku Narodne skupštine RS-a o referendum u RS-u o 9. januaru kao Danu RS-a, a od tužilačkih, sudskih i policijskih organa da reagiraju i spriječe kršenje Ustava i antidejtonsko djelovanje na prostoru bh. entiteta RS.
-Sigurnost naših građana, povratnika u ovom entitetu nam je najvažnija, ali isto tako i stabilnost države. Stoga ćemo sutra zatražiti da visoki predstavnik hitno reagira i poništi skupštinsku odluku o referendumu u RS-u kao antidejtonsku i antiustavnu te suprotnu našim težnjama ka miru, stabilnosti i prosperititu, jer urušava sve ono što smo gradili 20 godina na ovom prostoru – pojasnio je Salkić.

Najavio je i aktivnosti na pripremi apelacije Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti svega onog što je u RS urađeno po pitanju referenduma, a očekuje i da se u narednih desetak dana organizira širi sastanak svih izabranih i imenovanih zvaničnika Bošnjaka na lokalnom nivou u RS-u te predstvanika nevladinog sektora i inetelektualaca kako bi se poslala poruka da ne prihvataju „teror većine u tom bh. entitetu, u kojem je počinjeno etničko čišćenje, progon i genocid i da nikada neće prihvatiti da na taj način taj entitet funkcionira“.

Salkić je najavio da će nakon sastanka Koordinacije bošnjačkih političkih predstavnika u vlasti ovog entiteta biti upućeno i pismo visokom predstavniku te ambasadorima SAD-a, Velike Britanije, Turske, Njemačke, Francuske i Rusije te OSCE-u i Evropskom komisiji u BiH u kojem će ukazati na svu, kako je rekao, pogubnost aktivnosti u RS-u po pitanju referenduma na mir, toleranciju i suživot.

-Pozvat ćemo i Centralnu izbornu komisiju BiH da ne dozvoli korištenje biračkog spiska za održavanje referenduma, a probosanske članove lokalnih izbornih komisija da ne učestvuju u tim aktidejtonskim i antimirovnim aktivnostima koje provodi Vlada RS-a, a s ciljem da svi zajedno sačuvamo postignuti stepen mira, tolerancije i razumijevanja – rekao je Salkić za Fenu.

Smatra i da je sve ovo najočitija i najteža kriza od Dejtonskog sporazuma do danas zbog čega se sve probosanske snage, kako je naglasio, moraju uključiti da se ova situacija što prije prevaziđe kako bi se nastavio normalan život.

Očekuje da sutrašnjem sastanku Koordinacije bošnjačkih političkih predstavnika u vlasti ovog entiteta prisustvuju poslanici Kluba “Domovina” u Narodnoj skupštini RS-a, Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a, te izabrani i imenovani bošnjačkči predstavnici s područja ovog entiteta.