Published On: Sri, kol 17th, 2016

POLITIČARKE ĆE U ZATVOR ZBOG POMOĆI MIGRANTIMA? Dankinje pustile afrikance da spavaju kod njih

Dvjema danskim lokalnim političarkama prijeti zatvorska kazna jer su u rujnu prošle godine nekolicini migranata iz Afrike omogućile da prespavaju u njihovu stanu, a drugi dan im kupile kartu za vlak prema Norveškoj.

“Radilo se o svjesnom omogućavanju ilegalnog prijelaza i boravka migranata, zato za obje zahtijevamo pritvor do donošenja presude”, kazao je u utorak u sudnici tužitelj Jacob Balsgaard Nielsen.

Optužene Anne Hegelund i Maria Sloth dijele zajednički stan. Obje je kao perspektivne mlade političarke za mjesta u nacionalnom parlamentu na idućim izborima kandidirala “crveno-zelena” koalicija Enhedslisten. Ta koalicija je jaka u gradu Aarhusu  gdje žive, a Sloth je uz to i općinska vijećnica.

Optužene su se na sudu branile šutnjom, ali su prije govoreći medijima o tom slučaju kazale kako su afričkim izbjeglicama pomogle iz humanitarnih motiva te da u tom trenutku nisu niti razmišljale radi li se o ilegalnim migrantima i krše li time zakon.

Ukoliko na sudu ne dokažu da se radilo o posebnim okolnostima kad su migrantima iz Afrike dopustile da kod njih prespavaju, mogle bi biti osuđene i na zatvorsku kaznu, no to je malo vjerojatno jer su za slične prekršaje u Danskoj prošle i ove godine sudovi uglavnom izricali novčane kazne od 5 do 25 tisuća danskih kruna.