Published On: Tue, Dec 24th, 2013

Radončić: SIPA je postala bosanski FBI

U službenim prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu ( SIPA ) u Sarajevu danas je održana ceremonija dodjele priznanja Ministarstva sigurnosti BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu policijskim službenicima SIPA – e , nagrađenim za izuzetne rezultate rada u 2013. godini .

Priznanja Ministarstva sigurnosti BiH , policijsku medalju za hrabrost , zlatnu policijsku značku i srebrenu policijsku značku nagrađenim službenicima uručio je državni ministar sigurnosti Fahrudin Radončić , dok je priznanja Državne agencije za istrage i zaštitu , reljefni amblem SIPA – e , nagrađenima uručio direktor Agencije Goran Zubac .

Ministar Radončić , govoreći o rezultatima SIPA – u u 2013.godini , rekao je da je ova Agencija postala veliki brand i velika Agencija koja pokazuje brilijantne rezultate .

– SIPA je postala bosanski FBI i mislim da je protekla godina , pa i izrečene dugodišnje robije i oduzimanje imovine , pokazala s koliko učinkovitosti , entuzijazma i profesionalizma ova Agencija za ponos radi svoj ​​posao – rekao je Radončić , te dodao da , kada je riječ o sistemskoj korupciji , iduća godina mora biti prijelomna u borbi protiv sustavne korupcije i organiziranog kriminala .sipa podjela nagrada najboljim 18 SS

– Europska unija to očekuje od nas . Vidjeli ste da su nas sve zemlje u poglavlju 23. i 24. praktično pretekle i moramo , kao i sve Agencije za provođenje zakona , tužilaštva i sudovi , napraviti taj iskorak koji će ovu zemlju skloniti s prvog mjesta po korupciji u Europi . Vjerujem da , kada vidite danas atmosferu u SIPA – i , da smo mi kao sigurnosne strukture apsolutno spremni za taj iskorak – rekao je Radončić , kojem je direktor SIPA – e , Goran Zubac , uručio priznanje , reljefni ablem SIPA – e , najviše priznanje Agencije za doprinos u izgradnji i jačanju sveukupnih kapaciteta Agencije .

Zubac je , u obraćanju novinarima , rekao da je ova Agencija ispunila sve zacrtane ciljeve , koje su prije nepune dvije godine javno obećali .131223zubac_radoncic

– Nagrađeni su pokazali da su dio momčadi kojima je moto , nitko iznad zakona . Riječ je o ljudima koji će u budućnosti voditi najsloženije istrage , a ova država će to od nas sigurno zahtijevati s obzirom na europske ceste . Postigli smo bolje rezultate nego prošle godine , a to ćemo nastaviti iu narednom razdoblju . Ovo je tim koji je sposoban i može završiti bilo koji zadatak . Za nas nema nedodirljivih – rekao je Zubac .

Tko su dobitnici priznanja

Priznanje ministra sigurnosti BiH – Policijska medalja za hrabrost danas je uručena Vahidinu Šahinpašiću , dok su zlatnu policijsku značku dobili Jasmin Gogić , Duško Drljača , Zoran Gotovac , Mario Kapetanović , Borislav Čvoro , te Igor Kujača .

Srebrena policijska značka uručena je Aneru Hadžimahmeutoviću , Ameru Veizu , Slađenko Čerkezu , Novaku Mijoviću , Daliboru Miloševiću , Draganu Andriću , Jusufu Avdispahic , Ljbiši Pandureviću , Kristini Jozić , Dženani Omerhodžić , Faruku Berbiću , Igoru Babiću , Davoru Jovoviću i Robertu Ristiću .

Odlukom ravnatelja Gorana Zupca , Reljefni amblem SIPA – e uručen je ministru sigurnosti BiH Fahrudinu Radončiću , Anđelko Hrgić , Mirzi Lišinović , Jovici Mirosavljević , Darku Abrahamu i Dženanu Mandiću . Sat s pohvalom dobile su Halida Pašalić i Nermina Jerković .

 

avaz.ba