Srijeda, 24 travnja, 2024

Bahilj krši Ustav BiH

Must Read

Nakon što je Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH upozorio da je neprihvatljiva odluka Milorada Bahilj (NSRzB), federalnog ministra trgovine, kojom se zabranjuje da roba koja nije prošla inspekcijske organe Federacije BiH, uključujući i onu iz Republike Srpske, bude na tržištu FBiH , pravni stručnjaci i ekonomski analitičari ocjenjuju da njena provedba podrazumijeva kršenje Ustava BiH te ugrožava potencijalne investicije za kojima zemlja vapi.

Status robe

Ćazim Sadiković, profesor ustavnog prava i član Venecijanske komisije, komentirajući mjeru koja nedvosmisleno uspostavlja carinske granice među entitetima, kaže da je BiH cjelovita država i da se tako treba odnositi prema njenom ekonomskom prostoru.

Nema nikakvog osnova da se vrši takva podjela, jer je to apsolutno kršenje Ustava i šteta koja ide na temeljito uređenje države i onoga što hoćemo države. Umjesto da se ide ka ukidanju svih mogućih granica između entiteta, neki ih svojim potezima podebljavaju – ističe prof. Sadiković.

Zanimljivo je, kako saznaje “Avaz”, da se praksa slična ovoj koju propisuje Bahilj odluka pokušala provesti i 2008. godine, kada su pojedini uvoznici zatražili promptnu reakciju Uprave za neizravno oporezivanje (UNO)

Tada je UNO zatražio mišljenje Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa ( MVTEO ) BiH , koje je svim nadležnim institucijama u BiH , uključujući entitetske inspekcije , jasno poručilo da je uspostavljanje carinske linije između entiteta kršenje svih propisa BiH . Također je decidirano rečeno da roba nad kojom je proveden carinski postupak , automatski stječe status robe iz BiH i stavlja se u slobodan promet , što znači da Bahilj odluka da roba doslovno bude proglašena entitetskom nema zakonskog uporišta .

– Ako bi se na robu stavljenu u slobodan promet u jednom entitetu primjenjivale mjere trgovinske politike i druge mjere predviđene propisima prilikom uvoza u drugom entitetu , to bi značilo uspostavljanje carinske linije između entiteta , a to bi bilo u suprotnosti sa svim propisima u BiH koji se odnose na promet robe – navodi se , između ostalog , u tadašnjem odgovoru UNO iz MVTEO .

Žalbe privrednika

Prema dokumentaciji do koje došao ” Avaz ” , iz UIO su se na ovakav stav Ministarstva pozvali kada im se nedavno na primjenu Bahilj odluke požalio jedan gospodarstvenik .

Za sada nitko ne zna zašto federalni premijer Nermin Nikšić ( SDP ) već nije poduzeo korake na razmatranju i eventualnoj suspenziji Bahilj odluke , u čemu mu je podršku dao i OHR , u saopćenju za javnost od četvrtka . Ostaje i otvoreno pitanje odgovornosti ministra Bahilj , koji je očito prekršio Ustav te nanio štetu uvoznicima , ali i državi .

Loša poruka investitorima

Igor Gavran , ekonomski analitičar u Vanjskotrgovinskoj komori ( VTK ) BiH , naglašava da odluka ministra Bahilj može izazvati ogromne i kratkoročne i dugoročne posljedice . Naročito , smatra Gavran , glede stranih investitora .

Ovo je poruka potencijalnim investitorima da mi idemo unazad, jer ne samo da nemamo ekonomskih reformi nego se unazađuje i ono što funkcionira. Umjesto da se ojača kontrola kvaliteta i da se integriše inspekcijski nadzor u zemlji, on se razjedinjuje – naglašava Gavran, koji sumnja da ovakva odluka može opstati.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tko nam to predlaže rezoluciju o Srebrenici?

Službeno to su Njemačka i Ruanda. No praktično, to je SR Njemačka. Zemlja koja u ovoj priči ima dvojak...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x