Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

Prosvjedi u Vukovaru se nastavljaju, dolazi i Thompson, čim plati porez..

Must Read

Očekujemo da privedene osobe jutros daju iskaz državnom odvjetniku nakon čega ćemo biti upoznati s njihovim statusom, moguće je da privedeni budu ili uhićeni ili u istrazi ili pušteni da se brane sa slobode, rekao je Iljkić. U idućim danima, kazao je, očekuje se da temeljem policijskih snimaka i drugih informacija s jučerašnjih nemira u Vukovaru još neki sudionici prosvjeda budu pozvani na obavijesni razgovor “no ne očekuje se da krim-obrada nad njima toliko traje niti da to izazove revolt ovakvih razmjera“.

Podsjetimo, nakon što je završio sastanak Stožera za obranu hrvatskog Vukovara skupina od 200-tinjak osoba krenula je prema policijskoj postaji Vukovar gdje su se zadržali dugo u noć. Drago Adžaga član Stožera i Miroslav Puž, načelnik PU vukovarsko-srijemske otišli su na razgovor u zgradu policije, a prije toga je Adžaga tražio puštanje privedenih. Nakon sastanka, Adžaga je kazao kako privedeni prosvjednici iz Vukovara do daljnjega ostaju u pritvoru.

Govoreći o sinoćnjem sastanku članova stožera Adžaga je dodao da u Vukovar tijekom današnjeg dana dolazi veći broj branitelja iz cijele Hrvatske te da će se danas tijekom dopodneva okupiti na trgu i vjerojatno s postavljenim pločama učiniti ono što su i danas. Pozvao je i sve domoljube iz Hrvatske da upale svijeću za Vukovar i vukovarske branitelje i sjete se svega onoga što je Vukovar učinio i dao tijekom Domovinskog rata.

Privedenima je svoju pomoć ponudilo i pedesetak odvjetnika iz cijele Hrvatske.

U ovome trenutku, pak, nije poznat točan broj jučer privedenih prosvjednika. Stožer raspolaže podatkom o petorici privedenih, a policija za sada ne daje nikakve informacije o broju privedenih. Član Stožera i predsjednik Hrvatskog društva zatočenika srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak izjavio je novinarima da je u Vukovaru u policiji razgovarao s dvojicom privedenih, predsjednikom Stožera Tomislavom Josićem i Marijanom Živkovićem. U Vinkovcima je zasigurno priveden sudionik prosvjeda Stevo Culej, koji je i predsjednik vukovarsko-srijemske Udruge specijalne policije.

Prema Iljkićevim riječima, uhićenjem Josića Stožer „nije obezglavljen“ jer je Josić za predsjednika izabran zbog svog doprinosa u Domovinskom ratu, poštenja i skromnosti, a Stožer odluke donosi zajednički i djeluje u skladu s tim.

„Noćas iza ponoći Stožer je pozvao prosvjednike okupljene ispred zgrade Policijske postaje Vukovar da se mirno raziđu kućama jer je zbog umora i porasta nervoze prijetila opasnost da zgrada policije bude izložena napadu“, rekao je Iljkić. Time se djelovalo preventivno no, rekao je, prosvjednici neće odustati.

Uoči današnjeg okupljanja, Stožer za obranu hrvatskog vukovara uputio je apel hrvatskoj javnosti, predsjednicima RH, Vlade i Hrvatskog sabora, svim saborskim odborima i zastupnicima, te ministrima unutarnjih poslova, hrvatskih branitelja te obrane. Stožer poziva “sve odgovorne u hrvatskom društvu da ne udaraju na Vukovar” i da konačno pokrenu “pošten i prijateljski dijalog”, pri čemu ističu da se “na Vukovaru ne smiju voditi političke bitke”.

“Ako ponizimo žrtvu Vukovara ponizili smo i cijelu Hrvatsku, ponizili smo sami sebe. Mi to nećemo dopustiti i poručujemo svima – u Vukovaru se ponovno brani Hrvatska! Želimo da jučerašnji događaji budu opomena svima koji na Vukovaru vježbaju ‘novu pravednost’ i provode silu zakona.

Ujedno, opetovano pozivamo sve odgovorne da konačno pokrenu ili prihvate otvoren, iskren, pošten i prijateljski dijalog, u kojemu ćemo aktivno i dobronamjerno sudjelovati i na kojega već mjesecima pozivamo. Jer, Vukovar smo branili 1991. i nećemo ga rušiti 2013. godine!”

U svom apelu Stožer ističe kako su “branitelji Vukovara, stradalnici Domovinskog rata i građani Grada Vukovara hrvatskoj vlasti i svekolikoj hrvatskoj javnosti pokazali svoju odlučnost da ne dopuste novo žrtvovanje Vukovara”.

Prosvjedi zbog postavljanja dvojezičnih ploča s latinično-ćiriličnim natpisima na nekoliko državnih ustanova u Vukovaru započeli su jučer ujutro da bi prosvjednici tijekom dana iste te ploče, uspjeli, kako kažu “pasivnom silom” fizički ukloniti unatoč policijskom osiguranju.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Unblemished Omerta

Finally! That was, I suppose, the first thought that came to the minds of most normal people in Bosnia...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -