Published On: Sri, pro 19th, 2018

NEKA VIŠE NE GLUME: Zašto se HINA ne preimenuje u Bošnjačka informativna novinska agencija? Ili možda Saudijska?

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine danas je na izvanrednoj sjednici donijelo odluku o opozivu diplomatskih predstavnika te zemlje u više od dvadeset država diljem svijeta, uključujući veleposlanicu u Hrvatskoj Renatu Paškalj.

Dopisnik HINA-e iz Sarajeva, Bošnjak, naravno ovu vijest ne označava kao skandaloznu, niti u njoj vidi majorizaciju niti nacionalšovinizam. Predsjedništvo BIH sastoji se od dva Bošnjaka – Komšića i Džaferovića i jednog Srbina. Bošnjački šovinizam tako će preko preotete fotelje nadzirati dvije trećine diplomacije BIH. Radi se dakle o majorizaciji.

O nečemu što ni Inzko neće komentirati kada govori o “katalogu prava Hrvata”. Hrvatski predsjednik u BIH Dragan Čović, u RH medijima označen i kao monstrum, putem bošnjačkih uposlenika u HINA-i, držao se diplomatskih načela u smjenama, pa Komšićeve kadrove koje je zatekao u diplomaciji nije smjenjivao do isteka mandata. Budući da države koje to čine ispadaju neozbiljne. Bošnjački nacionalšovinist Komšić smijenio je tako neke ljude koji su funkcije preuzeli prije samo nekoliko mjeseci.

Ništa to nije važno dopisniku HINA-e iz Sarajeva, Bošnjaku, kojeg plaćaju hrvatski porezni obveznici, pa tako i oni koje je nacionalizam za koji taj Bošnjak piše, protjerao. No evo što je dotični primijetio:

Hrvatskoj javnosti Sadašnja veleposlanica BiH u Hrvatskoj, Paškalj je prije imenovanja na tu dužnost bila predstojnica Čovićevog ureda i nije imala nikakvog diplomatskog iskustva.

Autor se ne bavi činjenicom da većina svih Komšićevih kadrova, koje je slao u diplomaciju, kako prije tako i danas nemaju nikakvog diplomatskog iskustva. Primjerice njegov sadašnji savjetnik, Branimir Jukić otišao je na mjesto veleposlanika pri UN-u premda je ranije radio kao šalterski radnik u Neumu.

Opet, zašto dopisnik HINE, Bošnjak, smatra da  diplomatsko iskustvo  nije biti šef ureda Predsjednika države, što je Paškalj bila. Nije li to daleko teže diplomatsko iskustvo, po broju diplomatskih susreta od šalterskog radnika, kakav je bio Branimir Jukićoglu Komšićoglu?

Dopisnik “hrvatske” HINA-e, iz Sarajeva, Bošnjak, potom ne propituje tko su novi Komšićevi diplomati i na osnovu kojih kvalifikacija su stekli diplomatsko imenovanje. Ima ta nekakva Livanjka, kojoj je jedina kvalifikacija što je član DF-a i što je u vrijeme kad su hrvatski studenti u Mostaru protestirali protiv Komšića uz parole “Not my president” napisala kako je to njoj smiješno i kako on jest njen predsjednik. I postade žena ambasadorica u Belgiji.

HINA dalje ne prenosi rasističke, nacionalističke komentare sa sarajevskih portala u kojima se veliča “Sječa UZP-ovaca” u diplomaciji.

Tek navodi imena smijenjenih. Ne baveći se imenima imenovanih. Pa kaže:

Smijenjena je i veleposlanica BiH u Kraljevini Belgiji Lidija Topić – Bouwen, Renata Paškalj u Zagrebu, veleposlanik Darko Zelenika u Italiji, Tomislav Leko u Mađarskoj, Ankica Gudeljević u Saveznoj Republici Njemačkoj, Ivan Dunđer u Poljskoj, Vesna Ćužić u Kraljevini Švedskoj, Valentina Marinčić u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske, Josip Gelo u Svetoj Stolici, Lucija Ljubić u Strasbourgu, Ružica Udovičić u Milanu.

Dopisnik HINA-e, iz Sarajeva, Bošjnak potom dezinformira javnost: 

Komšić je pak najavio kako će preispitati rad hrvatskih diplomata koje je postavio Čović i na temelju te procjene odlučiti tko će od njih biti zamijenjen.

Komšić to nije najavio. Komšić je sasjekao Čovićevu kvotu diplomacije, osim par znakovitih imena, te im je dao rok do kada moraju napustiti zemlje primateljice.

Autor, Bošnjak, potom piše u Zagreb sljedeće:

Predsjedništvo BiH ima isključive ovlasti imenovati veleposlanike i generalne konzule, a nepisano je pravilo kako hrvatski, srpski i bošnjački članovi državnog vrha suvereno odlučuju o imenovanju diplomata iz reda naroda kojemu i sami pripadaju.

Znakovito je da autor, Bošnjak, dopisnik bošnjačkog nacionalizma, na hrvatskoj plaći nije našao za shodno napisati, kako je upravo Komšić, uhvaćen u korupciji kada je za hrvatskog ambasadora u Italiji imenovao Bošnjaka, nekadašnjeg Miloševićevog ambasadora, koji je za potrebe otimačine hrvatskog mjesta u Italiji, izjasnio se pred Komšićem , po dogovoru s njim, kao Hrvat. Što je kazneno djelo, lažnog iskaza, poradi pribavljanja, nepripadajuće materijalne koristi.

Novinar, dopisnik HINE, iz Sarajeva, gleter bošnjačkog nacionalizma za RH javnost, potom ne piše u ZG da je zbog tog ambasadora, Nerkeza, državni režim , države Bosne, slao SIPA-u (bosanski FBI) u novinske kuće hrvatskih novinara, kako bi ih natjerao da ne pišu o tome. I da su to, bošnjačke novinske udruge, koje se u nekoj ironijskoj potrebi nazivaju BH novinari, kolektivno prešutjele kao čin zastrašivanja. No kako na čelu te udruge sjedi žena koja je 90-ih u Konjicu prozivala hrvatske i srpske civile da se jave na “dobrovoljni odlazak” u logore Armije BIH, nema potrebe to pisati. Jel tako dopisniče HINE?

Hvala HINA, Super ste. Tekbir!

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare