Published On: Uto, ruj 3rd, 2013

TAJ VJEČNI IDEALIZAM: Radimo da spasimo Federaciju BiH od kolapsa

Neustavni premijer Nikšić, brat Mirsadov,  koji zbog antiustavnog djelovaja u režiji Inzka i Lijanovića još uvijek nije završio u zatvoru, u razgovoru za „Dnevni avaz”, nakon ljetne stanke, govorio je o pitanjima koja se tiču sudbine Vlade FBiH, kojoj je izglasovano nepovjerenje u Parlamentu, zatim odnosima SDP-a unutar četvorke te navodima o tome da je sa strankama platforme, usprkos svemu, napravio dogovore o imenovanjima u javna poduzeća.

Nikšić, međutim, tvrdi da nikakvog dogovora u vezi s imenovanjima nema, dodajući da su „najave koje mediji objavljuju samo puste želje onih koji bi da krčme javna dobra, bez ikakve odgovornosti”.

– Nažalost, mnoge tvrtke i institucije već dugo nemaju imenovane sve organe, a nekima je istekao mandat.

To su problemi koji opterećuju rad brojnih tvrtki i institucija i ne želim dozvoliti da zbog toga dođe do ogromnih šteta ili zaustavljanja nekih važnih projekata, kazao je Nikšić.

Navodi da u nekim tvrtkama postoje i pojedinci koji tu situaciju koriste za ostvarivanje osobnih ili stranačkih interesa, jer misle da u ovim okolnostima Vlada ne može uraditi ništa da ih kontrolira ili smijeni.

Nikšić naglašava da se trudi da o svim imenovanjima koja idu na Vladu postigne što je moguće širi konsenzus, a to, kako je istaknuo, podrazumijeva i dogovore sa strankama četvorke.

– Zaista se trudim prilagoditi rad Vlade ovim okolnostima. To nije nimalo lako, jer u Vladi sjede predstavnici stranaka kojima odluka Parlamenta FBiH ne znači ništa i koji se ponašaju kao da se to nikada nije dogodilo! S druge strane, postoji ogroman broj pitanja koja Vlada mora razmatrati, kako građani ne bi trpjeli još veće štete. Ja ću nastaviti raditi kao što i radim od kada je Vladi izglasovano nepovjerenje, a to je da na Vladu kandidiram točke koje su bitne za funkcioniranje FBiH, istakao je federalni premijer.

On je naveo kako je sa SDP-om opredijeljen da četvorka postoji, „ali je suviše dugo suočena s blokadama u rekonstrukciji Vlade, što je ismijavanje i sada već iživljavanje nad voljom građana”.

Dodaje da apsolutno razumije stavove stranaka koje nemaju svoje predstavnike u Vladi, a dio su parlamentarne većine, i koje takvu vladu ne žele podražavati.

– Oni su do sada pokazali mnogo veću odgovornost od nekih koji sjede u Vladi, a glasovali su, primjerice, protiv proračuna, iako im to ne smeta da ga uredno troše. Međutim, brojni problemi koji postoje tjeraju nas da i u takvim okolnostima tražimo načine da radimo u interesu svih građana. U suprotnom, pristali bismo na ono što ove stranke koje blokiraju sve procese i žele, a to je da dođe do potpunog kolapsa, jer je njihov jedini cilj da stvore što više problema i za to optuže prije svega SDP, ali i druge stranke četvorke, kazao je Nikšić.

Zamoljen da prokomentira izjavu predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića da je na sceni pljačkanje javnog dobra u FBiH, Nikšić je rekao da se, od kada je imenovan na poziciju premijera, trudi spriječiti i kazniti svaki oblik nezakonitog ponašanja koji uoči.

– Sigurno sam rekorder po podnošenju kaznenih prijava, a vjerujem da javnost zna što sve pokušavamo raditi kako bismo stali ukraj kriminalu u pojedinim tvrtkama poput „Bosnalijeka”, „Željeznica FBiH” ili Fabrike duhana Sarajevo i problemima kojima smo zbog toga izloženi, dodao je Nikšić.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare