Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

Srpski izvoz porastao 26,4 posto: Izvoz automobila vrijedan 1,2 milijarde

Must Read

VANJSKOTRGOVINSKI deficit Srbije u prvih sedam mjeseci ove godine bio je 3,48 milijardi dolara, što je 24,8 posto manje nego u istom razdoblju lani, priopćio je danas Zavod za statistiku Srbije.

Izvoz Srbije od siječnja do srpnja bio je 7,99 milijardi dolara, što je rast od 26,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a uvoz je bio 11,46 milijardi, što je povećanje od 4,8 posto.
Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 69,7 posto i veća je od one u istom razdoblju lani, kada je iznosila 57,8 posto.
U izvozu, glavni vanjskotrgovinski partneri, pojedinačno, bile su Italija, Njemačka, Bosna i Hercegovina, Ruska Federacija i Rumunjska.
Najviše su uvozili iz Italije, Njemačke, Ruske Federacije, Kine i Mađarske.
Vanjskotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa zemljama s kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Europske unije čine 63,4 posto ukupne razmjene.
Drugi po važnosti partner jesu zemlje CEFTA sporazuma, s kojima Srbija ima suficit u razmjeni od 923 milijuna dolara, a koji je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda, kao i izvoza raznih gotovih proizvoda.
U izvozu najveći udio imala su cestovna vozila s 1,2 milijarde dolara, električni strojevi i aparati – 606,2 milijuna, obojeni metali – 409,8 milijuna, proizvodi od metala – 348,5 milijuna i povrće i voće – 329,6 milijuna .
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -