Published On: Uto, ruj 3rd, 2013

Srpski izvoz porastao 26,4 posto: Izvoz automobila vrijedan 1,2 milijarde

VANJSKOTRGOVINSKI deficit Srbije u prvih sedam mjeseci ove godine bio je 3,48 milijardi dolara, što je 24,8 posto manje nego u istom razdoblju lani, priopćio je danas Zavod za statistiku Srbije.

Izvoz Srbije od siječnja do srpnja bio je 7,99 milijardi dolara, što je rast od 26,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a uvoz je bio 11,46 milijardi, što je povećanje od 4,8 posto.
Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 69,7 posto i veća je od one u istom razdoblju lani, kada je iznosila 57,8 posto.
U izvozu, glavni vanjskotrgovinski partneri, pojedinačno, bile su Italija, Njemačka, Bosna i Hercegovina, Ruska Federacija i Rumunjska.
Najviše su uvozili iz Italije, Njemačke, Ruske Federacije, Kine i Mađarske.
Vanjskotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa zemljama s kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Europske unije čine 63,4 posto ukupne razmjene.
Drugi po važnosti partner jesu zemlje CEFTA sporazuma, s kojima Srbija ima suficit u razmjeni od 923 milijuna dolara, a koji je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda, kao i izvoza raznih gotovih proizvoda.
U izvozu najveći udio imala su cestovna vozila s 1,2 milijarde dolara, električni strojevi i aparati – 606,2 milijuna, obojeni metali – 409,8 milijuna, proizvodi od metala – 348,5 milijuna i povrće i voće – 329,6 milijuna .
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare