PREDSJEDNIŠTVO BIH BiH prihvatila sporazum o razgraničenju s Crnom Gorom

Predsjedništvo je jučer prihvatilo sporazum o granici, objavili su podgorički mediji, pozivajući se na diplomatske izvore. To je prvi ugovor o razgraničenju između država bivše Jugoslavije.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine prihvatilo je ugovor o razgraničenju s Crnom Gorom, čime je omogućeno da predstavnici dvije države taj dokument potpišu 27. kolovoza u Beču na skupu država regije i Europske unije.

Predsjedništvo je jučer prihvatilo sporazum o granici, objavili su podgorički mediji, pozivajući se na diplomatske izvore.  To je prvi ugovor o razgraničenju između država bivše Jugoslavije, javlja Beta.  

Ministri vanjskih poslova Crne Gore i BiH su početkom srpnja najavili da će ugovor biti potpisan na Bečkoj konferenciji.  Crna Gora i BiH su 2014. godine usuglasile ugovor o državnoj granici, ali su pojedini politički krugovi u Sarajevu otvorili to pitanje tražeći da primorska prevlaka Sutorina, koja je u sastavu Crne Gore, pripadne BiH.

Otvaranje pitanja Sutorine pred Zastupničkim domom BiH je zateglo odnose dvije države, pa je Crna Gora odložila slanje veleposlanka u Sarajevo, dok je bh. strana povukla veleposlanika iz Podgorice na konzultacije. Parlament BiH je nedavno odbacio Rezoluciju o Sutorini, što je pozdravila službena Podgorica, poručivši da brzo šalje veleposlanika u Sarajevo.