NIKOLAJ AZAROV: Kijev bi mogao izazvati nuklearnu katastrofu

Gorlovka je grad pun kemijskih postrojenja. Ima nekoliko ogromnih kemijskih proizvođača, uključujući proizvođače zapaljivih materijala. Kako Kijev može pucati na taj grad znajući da ako pogodi plinovod, to može dovesti do ekološke katastrofe”, upitao je Azarov.

Bivši premijer Ukrajine Nikolaj Azarov zgrožen je time što ukrajinska vojska stalno granatira industrijske zone u Donbasu i ističe kako je malo potrebno da dođe do nuklearnih i ekoloških katastrofa.

“Zgrožen sam stalnim artiljerijskim napadima na Donbas i druga mjesta kao što je Gorlovka”, istaknu je Azarov u intervjuu ruskom kanalu Lajf njuz.

“Za one koji ne znaju, Gorlovka je grad pun kemijskih postrojenja. Ima nekoliko ogromnih kemijskih proizvođača, uključujući proizvođače zapaljivih materijala. Kako Kijev može pucati na taj grad znajući da ako pogodi plinovod, to može dovesti do ozbiljne ekološke katastrofe”, upitao je Azarov.

Bivši premijer je naglasio kako strategija Kijeva da artiljerijskom municijom redovito gađa industrijske centre demonstrira apsolutan nedostatak odgovornosti za potencijalne posljedice. Azarov je ukazao kako je u Donjecku gotovo došlo do katastrofe kada je ukrajinska vojska ispalila balističke projektile “Točka U” (OTR-21) na tvornicu strateškog oružja u kojoj su se nalazile radioaktivne tvari za proizvodnju komponenti za naoružanje, a koji su ostavili krater dubok oko 30 metara.

“Da je raketa pogodila nešto što je moglo otpusti radioaktivni materijal, čitava Ukrajina ne bi znala što ju je snašlo”, upozorio je bivši premijer i naglasio kako mu pri samoj pomisli na to glas drhti. Prema njegovom mišljenju, najgore od svega je saznanje da je to namjerno urađeno.

“‘Točku U’ nije lansirao ‘Desni sektor’ ili neki bataljun volontera. Lansirao je poseban vojni odred, koji dobiva naređenja, u najmanju ruku od ministra obrane. Sami razmislite koliko netko mora biti budalast i neodgovoran da bi izdao takvo naređenje. A takvi ljudi su, na žalost, na čelu države”, poručio je Azarov, prenosi Sputnjik.

Upitan zašto sukob na istoku Ukrajine i dalje traje unatoč Minskom sporazumu čiji je cilj prekid vatre, Azarov smatra da trenutne vlasti predstavljaju “marionetsku Vladu”, stvorenu kako bi ostvarile neke ciljeve stranih sila.

“Dok s jedne strane slušamo deklarativne izjave SAD da se treba pridržavati točki Minskog sporazuma, ne mogu odbaciti mogućnost da oni kažu nešto sasvim drugo kada se nađu licem u lice s ukrajinskim vlastima”, kaže političar.