CRISTIAN DAN PREDA: Ove političke snage nisu u stanju provesti promjene

Svi politički sugovornici s kojima sam se sastao bili su uvjereni kako ne postoji drugi izlaz iz teške socijalno-ekonomske situacije u BiH od reformi. Ali, izgleda da političke snage nisu u stanju prevazići postojeći način vođenja politike i u prvi plan staviti interese zemlje i građana, navodi Preda.

Izvjestitelj Europskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda izjavio je kako je, unatoč činjenici da je reformska agenda usvojena na svim razinama, on više razočaran nego ohrabren kako se stvari u BiH odvijaju u posljednje vrijeme. Kao razloge navodi da je u BiH bio prije mjesec, kada je dobio uvjerenja da je samo pitanje dana kada će biti usuglašena agenda. Sada je, kaže, skoro kolovoz, a to se još formalno-pravno nije dogodilo.

– Za mene je to, jednostavno, zabrinjavajuće, jer ako je političkim snagama u BiH toliko dugo potrebno da usuglašavaju osnovni okvir za reforme, kako će se onda dogovoriti o njihovoj implementaciji. Potpisivanje sporazuma za početak reformi najlakši je dio, implementacija će biti mnogo teža. Sada stvarno dolazimo do pitanja odgovornosti političkih faktora u državi. S druge strane, pozitivna je vijest da je Predsjedništvo BiH usvojilo Master plan procesa integracija države, kazao je u intervuu za Dnevni avaz Preda.

– Čini mi se da je primjetna ogromna razlika između riječi i djela, dakle posvećenosti za reforme na deklarativnoj razini i onoga što se događa u praksi. Svi politički sugovornici s kojima sam se sastao bili su uvjereni da ne postoji drugi izlaz iz teške socijalno-ekonomske situacije u BiH od reformi. Ali, nekako izgleda da političke snage nisu u stanju prevazići postojeći način vođenja politike i u prvi plan staviti interese svoje zemlje i građana, a ne uskostranačke interese, navodi Preda.

Komentirajući činjenicu da vlasti u Federaciji donose više kadrovskih odluka nego reformskih poteza, ističe kako ga zaokuplja situacija u Federaciji.

– Potrebna je politička stabilnost kako bi se išlo dalje s reformama i napredovalo na putu ka EU. Ali, to nije ono što sada gledamo. Ono čemu svjedočimo jeste da se i dalje odugovlači s iznalaženjem nove parlamentarne većine bez jasnog rješenja na vidiku. To nam pokazuje da se radi o prilično dubokom problemu, naglašava Preda.

Govoreći o odluci o referendumu u RS, naglašava on smatra da BiH nema vremena za gubljenje u usvajanju i provedbi reformi potrebnih za napredovanje prema EU.

– Građanima BiH potrebne su reforme, a ne iracionalni referendumi. Također, smatram kako je kazati da referendum neće predstavljati prepreku na europskom putu BiH, a što tvrdi Dodik, ravno je himeri, pojašnjava Cristian Dan Preda.

– Mislim da još uvijek ima vremena izbjeći katastrofalni scenarij u kojem RS ide dalje s ovom odlukom o referendumu, a koja je iracionalna te koja prijeti koheziji, integritetu i suverenitetu BiH. Ako se ova odluka implementira, to će sigurno utjecati na proces integracije BiH u EU. Mislim da će, prije ili kasnije, to shvatiti i sami građani, kaže Preda.