PREDSJEDNIK BOŠNJAČKE ZAP.NJEMAČKE: Bezbeli da ću izbacit Tihića

Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH (SBB BiH) Fahrudin Radončić izjavio je danas da je on vjerovatno jedini lider opozicije koji se ne raduje ‘pucanju’ vladajuće koalicije.

„Situacija je ozbiljna i moramo, šta god da odlučimo, raditi brzo kako ne bi došlo do paralize sistema“, izjavio je Radončić nakon današnjeg sastanka sa predsjednikom Socijaldemokratske partije BiH Zlatkom Lagumdžijom.

Oni su se dogovorili su da se pregovori nastavljaju sutra na nivou delegacija SDP i SBB u 11 sati u sjedištvu SDP-a u Sarajevu.

„Naš cilj je da BiH što brže, ako dođe do promjene vlasti, dobije tu vlast i što brže nastavi evropskim putem“, kazao je Radončić dodajući da su iznenađeni brzinom sukoba unutar vladajuće koalicije.

Ako SBB uđe u vlast, prema njegovim riječima, nastojat će da to bude osvježenje u ekonomskom i političkom smislu.

„Ako bismo ulazili u vlast naš uslov bi sigurno bio da se to radi na svim nivoima vlasti“, izjavio je Radončić.

Predsjednik SDPBiH-a Zlatko Lagumdžija izrazio je nadu da će u nekom razumnom roku imati jasnu i preciznu situaciju i potvrdio da treba brzo djelovati.

„Mislim da nema razloga za čekanje jer najgore stanje trenutno je ono koje sad imamo, a to je potpuni zastoj i blokada obaveza koje smo dogovorili na nivou ‘šestorke’“, dodao je Lagumdžija.

„Bilo mi je je bitno da vidim da li je gospodin Radončić spreman i na kojim programskom načelima da se priključi na onim nivoima gdje možemo to zajedno da radimo i sutra ćemo više znati”, kazao je Lagumdžija.

Kako je poznato, predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija poslao je pismo predsjedavajućem Vijeća ministara Vjekoslavu Bevandi u kojem traži da se pokrene postupak za smjenu ministara i zamjenika ministara iz reda Stranke demokratske akcije (SDA).

“Imajući u vidu da je budžet institucija Bosne i Hercegovine za 2012. godinu usvojen uz protivljenje SDA u svim državnim institucijama te na osnovu javno iznesene volje te stranke, u skladu sa dogovorom lidera stranaka 23. maja u Sarajevu i članom 15. Zakona o Vijeću Ministara BiH lider SDP-a poziva predsjedavajućeg Bevandu da pokrenete postupak za smjenu ministara i zamjenika ministara iz reda SDA Sadika Ahmetovića, Muhameda Ibrahimovića i Fuada Kasumovića”, navodi se u saopćenju SDP-a.

„Nažalost pokazalo se da SDA nema kapacitet da se uhvati u koštac sa promjenama i sa preuzetim obavezama koje smo dogovorili na evroatlanskom putu,ekonomskim i socijalnim reforma“, prokomentirao je Lagumdžija.

more recommended stories