Published On: Tue, Oct 6th, 2015

I USPUT OPLJAČKAŠ BOBAR BANKU, RECIMO TENKOM I PO DANU: Zašto Bog kršenja Daytona ne smjenjuje tog zlog Dodika?

Čovjek koji je Lijanoviću dao nož. Čovjek koji je ukinuo razlomke. Najdraži klijent na šalteru Hypo Banke, od milja ga tamo zovu Viki.  Pragmatik koji i danas “ne vjeruje” da je njegov miljenik Jerko kriminalčina koja je pokrala narod.

Visoki zaštitnik visokih slojeva korupcije u BIH koji uživa zakonski imunitet. Čovjek zbog kojeg će građani FBIH još dva desetljeća krpiti finacijske rupe njegove  Inzkove Platforme.

Njegovo visočanstvo, visoki koruptivni protektor u BiH Valentin Inzko poručio je da vlast RS, bez ikakvog odlaganja, trebaju po strani ostaviti najavljeni referendum o radu državnih pravosudnih institucija.

Ukazujući na jasno kršenje Daytonskog sporazuma, Inzko je u intervjuu za Vijesti.ba ponovio kako i dalje zadržava potrebne instrumente za osiguranje provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir. Drugim rječima on prijeti smjenama i blokadom donešene odluke u parlamentu RS-a.

Postavlja se pitanje zašto Inzko jednostavno ne smjeni Dodika a referendum u RS-u stavi  izvan snage onako kao što to od njega traži političko Sarajevo? On i dalje ima tu moć, koju je OHR sam sebi dodijelio u vremenu postdaytonskog procesa ismijavanja Daytona.

Odgovor je vrlo jednostavan:

OHR, naročito Inzko, kršili su, brutalno, i po potrebama austrijskog kapitala,  nekoliko puta Dayton, prilagođavali političke namete i visoke odluke dnevnopolitičkim željama Sarajeva i bankarskim interesa nešto sjevernijih susjeda. Povijest Daytonske BIH ne pamti niti jednu odluku OHR-a na koju je poludjelo političko Sarajevo. Sve nametnute odluke OHR-a izazivale su negativne reakcije ili u Mostaru ili u Banjaluci. Ono što je pak nametao Hrvatima, odrazilo se kudikamo jače na Hrvate budući da nemaju niti približnu političku snagu, i instrument zaštite kao što to u BIH imaju Srbi. Hrvatima je dokinuta ravnopravnost u BIH, daleko im otežana borba za politička prava, Bošnjacima pušten otvoreni mig da imaju šansu provesti ideju vlastitog entiteta, a usput u tom procesu dekaptacije Hrvata, opljačkana je i financijska kičma tog naroda čiji se kapital po naredbi tadašnjeg OHR-a morao prebaciti u Raiffaisen Bank. Odmah i bez odgode. Zato nam nisu jasni oni Hrvati u BIH koji i danas imaju račune u toj banci.

Povijest OHR-a povijest je gaženja kolektivnih prava naroda u BIH i duga povijest kontinuirane izmjene Daytona. Pravni eksperti tako danas tvrde kako  je pretenciozno uopće u pravnom jeziku govoriti o “izmjeni Daytonskog sporazuma” budući da je Daytonski sporazum, kako navode, odavno ne postoji osim negdje na papiru. Ono što danas imamo u praksi zapravo je Petritschev ustav budući da su nakon amandmana Wolfghanga Petritscha odnosi u BIH prošli sve moguće daytonske okvire.

“Svi mi u BiH znamo koliko nezakonite jednostrane radnje, poput ove koja je predložena, mogu destabilizirati zemlju. Ova zemlja i njeni građani jednostavno ne mogu sebi priuštiti ovu vrstu političkog avanturizma. Ima hitnijih stvari u Bosni i Hercegovini koje utječu na život građana u oba entiteta” kaže Inzko u svom priopćenju.

Da je Inzko Srbima u BIH učinio , ono što je učinio Hrvatima prije pet godina, bio bi pred međunarodnom zajednicom optužen kao glavni krivac za potpunu destabilizaciju BIH. Jer teško da bi srpski odgovor bio gandijevski i civiliziran kao hrvatski.

U tom smislu, dokidanje zahtjeva RS-a za referendum, ili smjena Dodika, mala su maca u odnosu na ono što je radio Hrvatima u BIH, on i njegov prethodnik. Postavlja se pitanje đe je problem g. Inzko? Što bolan čekate? Što ne udarite? Nije mala stvar u C.V. u imati podatak da si kao slovenski nacionalist u Austriji odradio srpskog nacionalistu u Banjaluci?

I hoćete li tenkovima na Banjaluku il’ samo papirnato? Jer eto, ima i tamo jedna, možda dvije banke koje nisu austrijske.

Za Inzka je dovoljan samo jedan komentar – Fuj! Jer samo ljigavac, može, za vrijeme dok nusprodukti njegove politike – Lijanovići, konačno izlaze pred lice pravde, moralizirati o standardu, režijama i sl. Ako je itko direktno utjecao na standard u FBIH i pljačku građana FBIH uticao je Inzko. No i  danas se ponaša kao da on nema ništa s Vladom za čiji je dolazak na vlast izravno suodgovoran. A od hrvatskih političara nitko tom rasistu i šovinistu ne zna ušutjeti. Zašto kažemo rasistu? Zato što od dolaska ovamo, sve odluke koje je donio donio je  po etničkim načelima. Ako ne vjerujete izvolite provjerite…

poskok.info