Povećan broj zaposlenih na državnim jaslama

U ovogodišnjem proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza najviše novca, 532 milijuna i 128 tisuća KM, bit će potrošeno na plaće uposlenih u državnim institucijama, agencijama, direkcijama…, piše Dnevni avaz.

U odnosu na lanjski proračun, izdaci za ove namjene porasli su za čak oko 12 milijuna maraka, a za čak 14 milijuna maraka veći su nego 2013. godine!

”Uvidom u strukturu radnih mjesta u državnoj službi jasno je da istinske volje za racionalizacijom birokratskog aparata nema”, navode sarajevske novine i dodaju kako to pokazuju činjenice da, primjerice, Vijeće ministara BiH, osim devet ministara i njihovih deset zamjenika (ministar obrane ima dva zamjenika), ima još ukupno 60 pomoćnika ministara.

”Oni su raspoređeni u brojnim sektorima u ministarstvima, od kojih neka imaju čak i po devet sektora, koji opet imaju razne službe i podslužbe, koje očigledno služe za uhljebljenje podobnih stranačkih kadrova”, navodi Avaz te dodaje kako osnovna plaća pomoćnika ministara iznosi između 2.000 i 2.400 KM.

Prema podacima Agencije za državnu službu BiH, u državnim institucijama u prošloj godini bile su 3.432 zaposlene osobe, među kojima nisu ministri, parlamentarci, savjetnici…

”No, sudeći prema rastu izdataka za zaposlene u ovogodišnjem proračunu, jasno je da broj onih koji žive s državnih jasli svakodnevno raste”, navodi Avaz.

Brojke

516 milijuna iznos za plaće i naknade u 2013.
519 milijuna KM iznos za plaće i naknade u 2014.
532 milijuna KM iznos za plaće i naknade u 2015.

Struktura zaposlenih u državnim institucijama

Tajnik s posebnim zadatkom 50
Tajnik 19
Pomoćnik ministra/direktora 203
Šef unutarnje organizacijske jedinice 675
Stručni savjetnik 892
Viši stručni saradnik 920
Stručni saradnik 673