Merkel tražila od Nikolića jačanje državnosti BiH

Njemačka kancelarka je rekla predsjedniku Srbije da treba nastaviti s porukama o podržavanju cjelovitosti BiH. Rekla je kako stupanj pacifikacije koji je postignut možda nije dovoljan, ali ukoliko kao takav opstane, moglo bi se računati na dugoročnu stabilnost

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u razgovoru s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem posebno istakla značaj i utjecaj Srbije na stabilnost Bosne i Hercegovine, odnosno poruke koje Srbija šalje u kontekstu jačanja države BiH.

Merkelova je Nikoliću istaknula kako je regionalna stabilnost od ključne važnosti za napredak u europskim integracijama i da se u tom procesu posebno cijeni i mjeri uloga Srbije, piše Danas.

“Njemačka kancelarka je rekla predsjedniku Srbije da treba nastaviti s porukama o podržavanju cjelovitosti BiH. Ona je napomenula kako stupanj pacifikacije koji je postignut u ovom trenutku možda nije dovoljan, ali ukoliko kao takav opstane u sljedećim godinama, moglo bi se računati na dugoročnu stabilnost i konačno profunkcioniranje države kao jedinstvene cjeline”, kažu izvori iz diplomatskih krugova.

Prema njihovim riječima, u razgovoru s Tomislavom Nikolićem Merkelova nije spomenula Srebrenicu i aktualnu situaciju u vezi s vetom Rusije na rezoluciju o osudi genocida u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, a tijekom Nikolićevog izlaganja mišljenja o tome “samo klimala glavom”.

“To nije format razgovora koji podrazumjeva priče koje nisu visoko formalnog karaktera. Najprije je predsjednik rekao što je planirao, onda je ona iznijela svoje viđenje koje se odnosilo na to da Nemačka podržava Srbiju i kako će to jasno reći u situacijama od kojih ovisi europska budućnost Srbije. Rekla je, također, da Kosovo ne bi trebalo koristiti svoju poziciju i kočiti Srbiju na europskom putu, kada je reč o bruxselleskom procesu”, napominju izvori Danasa.

Govoreći o suradnji unutar EU, Merkelova je rekla kako postoji percepcija da se vodi rigidnija politika i da, štoviše, pojedine članice EU imaju drugačija shvaćanja demokracije.

“Naša politika je postigla rezultate, mi smo uspjeli potaću suradnju”, naglasila je njemačka kancelarka. Nikolić je ukazao na činjenicu da Srbija predstavlja faktor stabilnosti u regiji, kao i na to da je Srbija na poziciji između Europe i Rusije, što je ponekad dobro, a ponekad nije.

“Mi se ne možemo odreći ni jednog ni drugog prijatelja i to je problem koji nastojimo prevazići”, naglasio je predsjednik Srbije.

more recommended stories