IZETBEGOVIĆ: Nek’ se Vučić kloni izjava o Srebrenici

Komentirajući jučerašnje odbijanje rezolucije o genocidu u Srebrenici u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović kazao je kako ta rezolucija u svom sadržaju nije prozvala niti jedan narod niti državu, prenosi Anadolu Agency.

U izjavi novinarima ispred zgrade Predsjedništva BiH gdje je bio upriličen ispraćaj kolone sa tabutima 136 ubijenih Srebreničana prema konačnom odredištu u Potočarima, gdje će biti ukopani u subotu, Izetbegović je kazao kako je u britanskoj rezoluciji “samo prozvan genocid”.

Na pitanje novinara očekuje li neku izjavu predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića u subotu, 11. srpnja, na komemoraciji u Potočarima, Izetbegović je kazao kako je “u ovom trenutku najbolje kloniti se izjava”.

“Možda je najbolje u ovom trenutku kloniti se izjava, ne davati izjave, možda bi to bilo najbolje, pokloniti se žrtvama. A, onda se potruditi i odužiti na neki način zbog zložina u kojem je sudjelovala i Srbija”, kazao je Izetbegović.

Dodao je kako je trenutno “na snazi situacija u kojoj je zaustavljen proces pomirenja” zbog rezolucije o Srebrenici koja jučer nije usvojena jer je Rusija uložila veto.

“Nadam se, kada to prođe, da ćemo krenuti s onim što je ovoj regiji najpotrebnije, s jednim povjerenjem. Očekujem da će Vučić dati svoj doprinos”, naglasio je Izetbegović.

more recommended stories