Subota, 22 lipnja, 2024

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Must Read

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu liniju razdvajanja na fronti, navela su za Reuters četiri neovisna ruska izvora. Istovremeno, ruski predsjednik spreman je i nastaviti rat ukoliko vlasti u Kijevu i zemlje Zapada negativno reagiraju.

Tri izvora iz Putinovog okruženja navode da je ruski lider izrazio frustraciju maloj grupi svojih savjetnika zbog, kako smatra, napora zapadnih zemalja da se zaustave pregovori i odluke ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da isključi mogućnost njihovog održavanja.

– Putin može ratovati koliko god treba, ali je i spreman za prekid vatre, da zamrzne rat – rekao je drugi od četiri izvora. On je ranije radio s Putinom i ima saznanja o razgovorima na najvišoj razini u Kremlju. Ovaj izvor je, kao i ostali citirani u ovoj priči, govorio pod uvjetom anonimnosti s obzirom na osjetljivost situacije.

Zamrzavanje rata

Za ovaj izvještaj, Reuters je razgovarao s ukupno pet osoba koje rade s Putinom ili su s njim radile na višoj razini u političkom i poslovnom svijetu. Jedan izvor nije komentirao zamrzavanje rata na trenutnim linijama fronte.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov, u odgovoru na zahtjev za komentar, rekao je da je šef Kremlja više puta jasno dao do znanja da je Rusija otvorena za dijalog kako bi postigla svoje ciljeve, rekavši da zemlja ne želi “vječni rat”. Ministarstva vanjskih poslova i obrane Ruske Federacije nisu odgovorila na pitanja Reutersa.

Prošlotjedno imenovanje ekonomista Andreja Belousova za ruskog ministra obrane neki zapadni vojni i politički analitičari vide kao stavljanje ruske ekonomije na trajnu ratnu osnovu da pobijedi u dugotrajnom sukobu. To je uslijedilo nakon kontinuiranog pritiska na bojnom polju i teritorijalnog napredovanja Rusije posljednjih tjedana.

Međutim, izvori su rekli da bi Putin, reizabran u ožujku na novi šestogodišnji mandat, radije iskoristio trenutni zamah Rusije da okonča rat. Izvori Reutersa nisu izravno komentirali izbor novog ministra obrane.

– Putin smatra da je rat otišao predaleko i da može ruskom narodu predstaviti sukob kao pobjedu – navode izvori.

Najveći ratni sukob u Europi od završetka Drugog svjetskog rata koštao je na stotine milijardi dolara i odnio je na desetke tisuća života na obje strane. Doveo je i do uvođenja zapadnih sankcija ruskoj ekonomiji.

Putin je, kako izvori navode, svjestan da bi svako veliko napredovanje ruske vojske na fronti zahtijevalo mobilizaciju na nacionalnoj razini, što on ne želi učiniti. Putinova popularnost naglo je opala nakon prve mobilizacije koju je proglasio u rujnu 2022. Ona je dovela do toga da više tisuća muškaraca napusti zemlju.

Regrutiranje dobrovoljaca

Peskov tvrdi da Rusiji nije potrebna mobilizacija i da može nastaviti s operacijama regrutirajući dobrovoljce i profesionalne vojnike.

Međutim, mogući pregovori i prekid vatre iz ove perspektive djeluju daleko. Ukrajinski predsjednik Zelenski više je puta istaknuo da Putinovi uvjeti nisu mogući za početak pregovora. Zelenski je naveo da je cilj Ukrajine povratiti cjelokupnu teritoriju koju je Rusija osvojila, uključujući poluotok Krim, koji je anektiran nakon referenduma 2014.

Zelenski je čak 2022. potpisao dekret u kojem se formalno navodi da su svi pregovori s Putinom nemogući. Jedan od izvora naveo je i da nikakav sporazum neće biti moguće postići između Rusije i Ukrajine dok je Zelenski na vlasti ili dok Rusija ne postigne sporazum izravno sa Sjedinjenim Državama./HMS/

- Advertisement -

23 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

23 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Petković odgovorio što ne funkcionira u hrvatskoj igri

Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima, poručio je hrvatski napadač Bruno Petković na novinarskoj konferenciji u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -