Subota, 13 srpnja, 2024

STANKOVIĆ UGOSTIO ZAŠTIĆENOG GOSTA: Nisam izdajnik i nisam bio za Ustaše, to me HDZ nagovorio

Must Read

Gost emisije “Nedjeljom u dva” Hrvatske televizije bio je zaštićeni gost. Na početku emisije rekao je da želi ostati anoniman. Potom je kazao kako svako vrijeme prihvaća onakvo kakvo je i nikad ne žali za onim što je bilo. I ovaj svoj dio života koristim na najbolji mogući način. Kad me pitaju koja mi je jedina želja – oženiti unuka čim diplomira, a sad su mu tek četiri godine, rekao je zaštićeni gost HRT-a.

Na pitanje kakva mu je bila prošla godina, Zaštićeni gost je rekao kako situacija u Hrvatskoj nije dobra jer zemlja nikad nije bila razjedinjenija. Stranke su razjedinjene, nema strategije razvoja Hrvatske, dodao je. No već u sljedećoj rečenici, kako prenosi HRT otišao je u 1941. godinu.

Danas se događa jedna pošast, a to je da se mijenja povijest, da se pobjednici iz Drugog svjetskog rata proglašavaju gubitnicima, a gubitnici pobjednicima. Imate i mlade ljude koji ne shvaćaju o čemu se radi. Krivac za to je obrazovanje, ako mladom čovjeku ne date pravo obrazovanje, on će prihvatiti ono što mu se nudi, a to su falsifikati povijesti, ustašizacija koja Hrvatskoj ne da da diše, rekao je.

Na pitanje je li za njegova stajališta o Jasenovcu krivo obrazovanje, Mesić odgovara da je za to kriva agresija na Hrvatsku i politika HDZ-a. Kad sam vidio da ona šteti Hrvatskoj, ja sam je napustio, istaknuo je. Svoje ustašovanje, kako je rekao, pripisao je politici HDZ-a. HDZ je smatrao da moramo angažirati sve da spriječimo uspjeh agresije, rekao je Zaštićeni gost.

Progovorio je o ulozi Franje Tuđmana u ratu u Bosni i Hercegovini. – Ja sam rekao da sam ja dogovorio Karađorđevo i sastanak Tuđman – Milošević. Ja sam Bori Joviću rekao da ovo što se događa u Hrvatskoj, ali upravo s Beogradskim vezama, to će nešto što će Srbe u Hrvatskoj dovesti do katastrofe. Zato sam ga pitao da mi kaže što ih zanima u Hrvatskoj, tvrdi Zaštićeni gost.

– Vi naoružavate iz garnizona JNA Srbe u Hrvatskoj, ali ne znam koji je vaš cilj. Rekao mi je da oni nisu njihovi građani i ne interesira ih. Njih je interesirao 63 posto BiH, kazao je da je to bilo srpsko i da to srpsko mora ostati, kazao je Gost.

Za etničko čišćenje najodgovornijim smatra Vance-Owenom plan, a Tuđmana, kako prenosi Večernji list, smatra kompleksnom ličnosti i tvrdi da ga se ne smije gledati jednostrano.

– Za etničko čišćenje u BiH najviše je kriv Vance-Owenov plan. Franju Tuđmana ne smijemo gledati jednostrano. On je kompleksna ličnost. Na početku je Hrvatska pomagala BiH. U tim prvim danima i mjesecima Hrvatska je pomagala obrani, ali poslije Vens-Owenovog plana se mijenja. Politika je prvo bila pozitivna, ali jedno vrijeme neprihvatljiva.

Da je bila prihvatljiva, ja bih ostao uz Tuđmana. Šeksa sam pitao: Jesi li ti normalan? Vladimira Šeksa upoznao je zbog afere s osječkom poštom i tvrdi da je postojala sumnja o njegovoj suradnji s Udbom.

U emisiju je došao s osobnom pratnjom koju je dobio zbog prijetnji. Upitan o svjedočenju na Haškom sudu, Zaštićeni gost je rekao kako bi bilo dobro da se na televiziji prikaže ono što je govorio.

Kao svaki svjedok, govorio sam istinu. Sada me napadaju oni koji su pokušavali skriti istinu i htjeli reći ono što bi pomoglo Hrvatskoj samo u jednom trenutku. Hrvatska se mogla obraniti samo istinom, izjavio je Zaštićeni gost.

Tražite pa ćete dobiti, odgovor je na pitanje je li hrvatsko vodstvo optužio za sudjelovanje u ratu BiH. Hrvatska, da bi poslala vojsku izvan Hrvatske, morala je imati odobrenje Sabora, a ona ga nije imala, rekao je. Stanković je pitao kako je bilo moguće poslati cijelu brigadu na teritorij BiH, a Zaštićeni gost je rekao kako to treba pitati nekog drugog.

Sve dokumente koje je Haški tribunal tražio hrvatske institucije su morale predati i svi su se morali odazvati pozivu za svjedočenje. Dali smo i dokumente u korist obrane Tihomira Blaškića, naglasio je Zaštićeni gost.

Očekivano, opovrgnuo je suradnju s jugoslavenskom Službom državne sigurnosti. Kaže, surađivao je samo kako bi dobio putovnicu.

U svojem izlaganju Gost nije štedio Crkvu, ni predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović. Rekao je kako u Crkvi danas imamo “čiste fašistoide” te govorio o slovu U i križarima.

Predsjedničino povremeno seljenje ureda u manje hrvatske gradove, u namjeri da bolje upozna probleme stanovnika i pridonese bržem razvoju, Gost je usporedio s Titovom štafetom.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Otvoreno balkansko biciklističko prvenstvo na Blidinju

Organizatori manifestacije Blidinje Bike Festival, koja je danas sedmu godinu zaredom, prvi put kao događaj više razine odnosno kao...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -