Ponedjeljak, 15 travnja, 2024

NAPROSTO RADNIKA NEMA: Ako ne želi pad ekonomije Hrvatska će morati davati privremene EU putovnice građanima BIH

Must Read

Listopad je za građevinski sektor u Hrvatskoj bio jedan od najboljih mjeseci u posljednjim godinama, a u odnosu na mjesec ranije obim radova narastao je za više od 3 posto.

“Rezultat je dobar rezultat porezne politike, pozitivni njeni učinci, dobra turistička sezona, počelo je dobro korištenje EU fondova, to je sve rezultiralo da se graditeljstvo pomalo vraća na stare staze slave”, govori Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK za graditeljstvo, prenosi Radiosarajevo.ba

No, ako pitate građevinare, stare staze slave još su miljama daleko. “Mi još u realnom sektoru ne osjećamo kroz realizaciju tih radova da je došlo do povećanja obima. Ono što vidimo je da se javljaju novi projekti u infrastrukturi i s nekakvim vremenskim odmakom uz pretpostavku da će oni krenuti u realizaciju, nadam se da će i biti takav rast”, govori Dragutin Kamenski, vlasnik građevinske tvrtke.

Ono što posebno frustrira građevinare je činjenica da posla ima, ali ga nema tko obavljati.

“Za razliku od ovog gradilišta na kojem se radi evo i danas, puno veći problem u sektoru je činjenica da se posljednjih godina brojna gradilišta nisu ni otvorila i to zbog nedostatka radnika u građevini! Naime, u proteklom desetljeću Hrvatsku je u potrazi za boljim životom napustilo više oko 50 tisuća građevinskih radnika. U Hrvatskoj danas ne da je teško, nego je nemoguće naći kvalificiranog i kvalitetnog radnika za izvođenje radova. Prosječne plaće su negdje između 800 i tisuću eura neto”, govori Kamenski.

Zbog toga bi mogla kasniti i izgradnja brojnih novih hotela u predsezoni, priznao je nedavno i ministar turizma. Građevinari zato u novoj godini planiraju u potupnosti iskoristiti vladino utrostručenje dozvola za strane radnike, pa bi svih 12.170 stranih građevinaca moglo na hrvatske skele.

Jedno od rješenje o kojem se razmišlja, kako pišu mediji u Hrvatskoj, jeste i izdavanje privremenih putovnica, imigrantima u Hrvatskoj, koji izraze namjeru za stjecanjem hrvatskog državljanstva. Radnik koji bi u 5 godina boravka u Hrvatskoj stekao 3.5 godine staža ostvario bi pravo trajnog upisa u hrvatsko državljanstvo.

Problem je međutim sljedeći – Zašto bi i radnik iz BIH, nakon što dobije RH putovnicu radio u RH za 1000 eura ako bi s tom putovnicom mogao ići na tržište Europe?

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Blokirali smo oglase izdajničkog DC-a Mate Granića

Jer novcem se može kupiti sve i svakog u RH. U HercegBosni ne može. I nemoj da nam netko smeće...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -