Poljski ministar obrane: Prošlo je vrijeme mira u Europi

Sadašnji sukobi i krize na vratima europskog kontinenta znače da su godine mira u Europi “prošlost”, ocijenio je poljski ministar obrane Tomasz Siemoniak.

“Mi, političari i mediji, moramo reći našim javnostima da je vrijeme desetljeća mira u Europi nakon hladnoga rata prošlo”, rekao je Siemoniak na zajedničkoj konferenciji za novinare s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Zaganu, na zapadu Poljske, prenosi Hina.

Dvojica čelnika su, uz njemačkog, norveškog i nizozemskog ministra obrane, sudjelovala u Zaganu u prvoj “cjelovitoj” vježbi novih Snaga za brzi odgovor Sjevernoatlantskog saveza (Very High Readiness Joint Task Force, skraćeno VJTF).

“Sve su brojnije prijetnje oko Europe: rusko-ukrajinska kriza, Islamska država, složena kriza u sjevernoj Africi. Nećemo moći obraniti naše europsko blagostanje ne budemo li više radili na sigurnosti”, dodao je.

Preraspodjela oružja

Stoltenberg je istaknuo da će NATO-ovi ministri obrane sljedeći tjedan raspravljati o “preraspodjeli” NATO-vog oružja u centralnoj Europi, što je već naišlo na kritiku Moskve.

“Odluke još nismo donijeli. Sa saveznicima sarađujemo u vezi s preraspodjelom opreme. O tome ćemo sljedeći tjedan razgovarati na ministarskoj sjednici NATO-a”, rekao je generalni sekretar Saveza.

U toj prvoj velikoj vježbi VJTF-a saveza koja je počela prošli tjedan, sudjeluje blizu 2.100 vojnika iz Nizozemske, Češke, Njemačke, Norveške, Poljske, Litve, Belgije, Amerike i Mađarske, različitih rodova vojske koji su Poljsku stigli zrakom i kopnom.

Odluka o osnivanju VJTF-a donesena je nakon NATO-ovog samita u Newportu u rujnu 2014. radi jačanja istočnog krila Saveza.

Ruska aneksija Krima potaknula je zabrinutost u zemljama centralne Europe koje su ušle u NATO nakon hladnoga rata, prije svega u baltičkim, koje su gotovo 50 godine bile pod sovjetskom vlašću.

Predsjednik Vladimir Putin najavio je u utorak da će Rusija ojačati svoj nuklearni arsenal i do kraja godine razmjestiti više od 40 novih interkontinentalnih raketa.