Mađarska zbog imigranata najavila podizanje zida uzduž granice sa Srbijom, premijer Vučić: “Šokiran sam”

Mađarska je jučer najavila plan podizanja 4-metarske ograde uzduž granice sa Srbijom tvrdeći kako je cilj spriječiti ulazak ilegalnih imigranata. Podsjetimo, Mađarska se nalazi unutar EU Schengen zone te je stoga vrlo atraktivna destinacija za imigrante koji iz pravca Bliskog istoka i Afrike pokušavaju preko Balkana stići do Europske Unije. Većina njih nastoji se domoći bogatijih EU zemalja.

Riječ je o 175 kilometara dugoj granici koju Mađarska sada želi fizički zatvoriti. Mnoge će ipak ovaj potez podsjetiti na neka neugodnija vremena, odnosno na barijere Hladnog rata kada se Mađarska nalazila s one strane “željezne zavjese”.

Mađarski MVP Peter Szijjarto tvrdi kako ograde ne krši međunarodne zakone te kako će njegova Vlada 1. srpnja održati sastanak sa srpskim vlastima po tom pitanju. Srpski premijer Aleksandar Vučić pak ističe kako je “šokiran” ovim mađarskim planom. “Iznenađen sam i šokiran. Razgovarati ćemo o ovome s našim mađarskim kolegama. Podizanje zidova nije rješenje. Srbija ne može biti odgovorna za situaciju oko imigranata, mi smo samo tranzitna zemlja. Zar je Srbija kriva za krizu u Siriji?”, poručio je Vučić koji se trenutačno nalazi u posjeti Oslu.

Mađarski plan su također kritizirale i pojedine organizacije za ljudska prava.