Published On: Ned, ruj 8th, 2013

Pedeset vjerskih ratnika vratilo se u Bosnu i Hercegovinu

Trenutno u Hadžićima ima pet ratnika povratnika iz Sirije, u Mostaru i Gornjoj Maoči po četiri, u Travniku i Tešnju po tri, u Bugojnu i Ošvama po dva.

Više od 50 ratnika koji su posljednjih mjeseci bili u ratnim zonama, uglavnom Sirije, među kojima i dvadesetak ranjenih, vratilo se u BiH, dok je gotovo istovremeno u džihad otišlo oko 70 novih boraca.

Izvor Glasa Srpske kaže kako džihadisti iz BiH u ratnim zonama ostaju najčešće od tri do šest mjeseci.

– Tada, ili preuzimaju zapovjedanje, ili se vraćaju u BiH. U posljednjih devet mjeseci u BiH su se u nekoliko skupina vratila ukupno 52 ratnika. Istovremeno, u tom razdoblju kao njihova zamjena na ratište u Siriji iz BiH je otišlo oko 70 novih ratnika – rekao je on i dodao kako preciznu evidenciju onih koji su otišli u rat, kao ni onih koji su se vratili, nema nijedna nadležna služba u BiH.

Dodaje kako trenutno u Hadžićima ima pet ratnika povratnika iz Sirije, u Mostaru i Gornjoj Maoči po četiri, u Travniku i Tešnju po tri, u Bugojnu i Ošvama po dva.

– Oni su sada potpuno fanatizirani i predstavljaju veliku opasnost ne samo za BiH, već i za regiju. Neki postaju službeni “Al-Kaidini” instruktori. Drugi u svojim predavanjima, u kojima se emotivno pozivaju na “svoju sirijsku suzu”, “sirijske nasmijane šehide”, šire vjerski fanatizam – rekao je izvor banjalučkog lista

Dnevnik.ba