Published On: Ned, ruj 8th, 2013

U Ljubuškom komemoracija za 61 žrtvu komunističkih zločina

LJUBUŠKI– Većina od š’ezdeset jedne žrtve komunističkih zločina, čija su tijela ekshumirana na području Ljubuškog, na lokaciji Tomića njiva,  sahranjena ja u nedjelju na mjesnome groblju, pri čemu je vojni biskup u BiH Tomo Vukšić pozvao državu na jasnu osudu zločina, a vjernike na oprost i pomirenje.

Tijela pobijenih hrvatskih vojnika, civila i dvojice fratara koje su potkraj rata pobili pripadnici partizanskih postrojbi pronađena su tijekom ekhumacija na više lokacija u Ljubuškom u posljednje dvije godine.

Posmrtni ostaci po kratkom postupku “u ime naroda” streljanih franjevaca (fra Martina Sopte i fra Slobodana Lončara) te mnoštva civila među kojima je bilo kostura vojno nesposobnih staraca, najprije su bili izloženi ispred zgrade općine Ljubuški, nakon čega je održana komemoracija. Povorka s tjelesnim ostacima zatim je krenula put posljednjeg počivališta na novom groblju u Ljubuškom gdje su danas pokopani pobijeni porijeklom  iz Ljubuškog. Sutra će u nizu hercegovačkih mjesta biti pokopani i ostali. Gotovo 60 godina od smrti.

Biskup Vukšić pozvao je u prigodnoj propovijedi vlasti da osude zločine totalitarnih režima u skladu s rezolucijom Europskog parlamenta te donesu potrebne zakone.

“Procesi oprosta i pomirenja, koji su moralna obveza svakoga pojedinca, bili bi uvelike olakšani kad bi se pokrenuo proces uspostave društvene pravde te donošenja i primjene pravednih zakona u čemu se na našim područjima, nažalost, vrlo zaostaje. Stoga mi dopustite da, u ime svih nevinih žrtava svih totalitarizama i u vidu sretnije budućnosti, podsjetim također na zakonsku obvezu svake države koja proizlazi također iz dokumenata međunarodnoga prava”, rekao je vojni biskup u BiH.

Mons. Vukšić je i vjernicima poručio da trebaju opraštati za počinjene zločine kako bi se u društvu mogla uspostaviti pravda i provesti pomirenje.