Papa Franjo: Ponekad je razvod braka moralni imperativ

PAPA FRANJO, poglavar Katoličke crkve koja je oduvijek propovijedala neraskidivost braka, kazao je u srijedu da je katkada bračnim partnerima nemoguće ostati zajedno.
“Nekada je razvod braka moralni imperativ”
“Istina je…da postoje slučajevi kada je razdvajanje neizbježno. Nekada ono čak postaje moralni imperativ”, kazao je Papa tijekom redovite audijencije srijedom na Trgu svetoga Petra u Rimu.
Papa Franjo je kazao kako misli na slučajeve nasilja u obitelji i eksploatacije, koji ugrožavaju slabijeg partnera ili malu djecu.
Djeca ne smiju postati taoci oca ili majke
Do njegovih zapažanja vezanih uz razdvajanje bračnih partnera dolazi samo dan nakon što je objavljen radni dokument za sinodu predviđenu od 4. do 25. listopada, što će biti svjetski sastanak biskupa na kojem će se razmatrati kako se odnositi prema ljudima koji se ne ponašaju sukladno katoličkoj obiteljskoj etici, uključujući slučajeve razvoda, nevjenčanih parova i homoseksualaca.
“Oko nas nalazimo nekoliko obitelji u takozvanim, ne volim tu riječ, neregularnim situacijama, i postavljamo sebi brojna pitanja. Kako im možemo pomoći? Kako ih možemo poduprijeti? Kako ih možemo poduprijeti tako da djeca ne postanu taoci svojeg oca ili majke”, kazao je Papa.