Četvrtak, 13 lipnja, 2024

Liječnici koji su pregledali bebu još uvijek prolaze jednu vrstu traume. Nismo ni svjesni koliko poziv rada u Hitnoj službi može biti težak…

Must Read

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je danas da je stanje novorođenčeta, pronađenog noćas u Zaprešiću u kanti za smeće, klinički stabilno

Novorođenče su pronašli sinoć oko 23 sata 17-godišnjak i 18-godišnjak koji su se vraćali s treninga te su mu svojom brzom i kvalitetnom reakcijom spasili život, izvijestila je ranije danas zagrebačka policija, koja traga za nepoznatom majkom. Beba je odmah prevezena u KB Sveti Duh, gdje je utvrđeno da je u stabilnom stanju.

Reporterka RTL-a Lucija Ptičar razgovarala je s Bornom Pribarićem, liječnikom Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije koji je prvi pregledao bebu i spasio je.

“Oko 23.15, moj tim je dobio dojavu da se u Ulici Antuna Mihanovića nalazi dijete krvave glave. U početku nismo znali da je riječ o bebi. Odmah smo krenuli na mjesto događaja. Kad smo stigli na mjesto događaja, zatekli smo dvoje očevidaca, maloljetnika od petnaestak godina koji su čuli u košu za smeće. Mi smo pristupili mjestu, oni nisu ništa dirali”, rekao je Pribarić.

Ispričao je kako je izgledala šokantna intervencija koju neće tako lako zaboraviti. “Čim smo pristupili mjestu događaja i vidjeli o čemu se radi, odmah smo skinuli kantu sa stalka i odnijeli ju u naše vozilo da tamo izvadimo dijete van. Kada smo izvadili dijete, primijetili smo da je omotano samo u neku krpu. Bila je pothlađena, vrlo loših vitalnih funkcija, numerička vrijednost koja služi za procjenu vitalnosti novorođenčadi bila je samo pet. To znači da je dijete imalo vrlo oskudne motorike. Budući da je vani padala kiša i da je bilo hladno, po mojoj slobodnoj procjeni, da je prošlo dulje od 15 minuta, djetetu ne bi bilo spasa.

Liječnik je ispričao kako se dosad nikad nije susreo s tako teškom inteverncijom.

“Radim u vanjskoj Hitnoj službi već dvije godine. Do sada se nisam susreo s ovakvim emocionalnim šokom na intervenciji. Svi smo profesionalci, trudimo se ostati hladne glave, što god vidimo. Međutim, ovakve stvari stvarno potresu čovjeka. Ja i moji kolege, tehničar i vozač, koji su bili sa mnom, kada smo predali dijete, na svu sreću smo izašli ispred, uzeli čašu vode, kavu i pet minuta sjedili u tišini. Ne znaš što te još čeka… Tako da, morali smo ostati sabrane glave, ali da je šok – šok je”, zaključio je.

 

- Advertisement -

1 COMMENT

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

HERA: Skandalozno je da nitko iz HERE nije pozvan na Svesrpski Sabor. Jesmo li mi manje Srbi ako smo Hrvati?

HERA osuđuje separatizam povijesnih Dušanovih i Tomislavovih zemalja od matice. Odjeljivanje Vojvodstva Nemanjića, od HerceStjepanove zadužbine od  Zavjetne zemlje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -