PATRIOTSKI KADAR: Konzularni savjetnik Velid Hamdičević uhićen zbog kriminala s Romima u Parizu

PAO KVARNI KONZUL U PARIZU Upleten u lanac krijumčara ljudi koji su Rome s Balkana u Francuskoj tjerali na lopovluk

 SARAJEVO – Bosanskohercegovački konzularni savjetnik Velih Hamdičević na službi u veleposlanstvu te zemlje u Parizu uhićen je u srijedu u Sarajevu pod sumnjom da je bio umiješan u organizirani kriminal i krijumčarenje ljudima, potvrđeno je tijekom dana iz Tužiteljstva BiH koje vodi istragu.

Uhićenje je dio zajedničkih operacija koje provode policije i pravosudna tijela BiH i Francuske pod izravnim nadzorom glavnog tužitelja BiH i glavnog državnog odvjetnika Pariza.

Krajem lipnja u sklopu operacije kodnog naziva “CD” u BiH i u Francuskoj uhićeno je nekoliko desetaka osoba osumnjičenih za organizirani kriminal i trgovinu ljudima radi radne eksploatacije, krađe i prosjačenja na području Francuske.

Samo u BiH uhićeno je sedam osoba koje su od 2012. godine organizirale odlaske žena i malodobne djece u Francusku gdje su ih prijetnjama, ucjenama, zlostavljanjima, iznudama i zastrašivanjima tjerali na džepne krađe i druge oblike uličnog kriminala.

Na taj su način osumnjičeni stekli protuzakonitu imovinsku korist u iznosu većem od dva milijuna eura.

Tužiteljstvo BiH je istragom utvrdilo kako je dio te mreže bio i konzul-savjetnik pri veleposlanstvu BiH u Parizu.

On je sudjelovao u nezakonitim aktivnostima koje se odnose na izdavanje dokumenata i omogućavanje putovanja i boravka većem broju osoba uglavnom romske nacionalnosti sa područja BiH radi činjenja kaznenih djela u Francuskoj.

Prema dostupnim informacijama članovima organizirane kriminalne grupe nezakonito je izdavao putne listove za žrtve trgovine ljudima. Za te usluge naplaćivao je od 500 do 1200 eura.

Hamdičević je, kako saznajemo, porijeklom iz Zavidovića, ali je obnašao funkciju direktora Centra službe bezbjednosti (CSB) Zenica.