HRS: Zbog čega premijeri HNŽ i ZHŽ nisu bili na sastanku u Tuzli?

Hrvatska republikanska stranka kritizirala je Vlade Hercegovačko-neretvanske i Zapadnohercegovačker županije zato šte premijeri ovih dviju županija nisu sudjelovali na sastanku u Tuzli na kojem se raspravljalo o raspodijeli prihoda od PDV-a.

Naime, u Tuzli je održan sastanak gdje se usuglašavao prijedlog izmjena Zakona na temu preraspodjele prihoda u FBiH na kojem su bili premijeri svih oštećenih županija u FBiH, osim, najglasnijih: ZHŽ i HNŽ.

-„HNŽ gubi oko 40 milijuna KM koje se prelijevaju Sarajevu i Goraždu!“ „ZHŽ-u u devet godina FBiH otela skoro 50 milijuna KM!“,… S ovim i sličnim naslovima nas bombardiraju  hrvatske tiskovine kadgod intervjuiraju ministre financija ili premijere HNŽ-a i ZHŽ-a, kada se govori o dugovanjima ovih dviju županija, osobito ZHŽ-a koja je pred bankrotom. Slušajući njih, običnom čovjeku dođe otići u Sarajevo i prosvjedovati ispred zgrade Parlamenta FBiH i ne odustajati dok se izmjenama zakona preraspodjela prihoda ne uradi u skladu sa, za hrvatske županije, pravednijim omjerima. Običnom čovjeku, ali ne i premijerima ili ministrima financija HNŽ-a i ZHŽ-a, zaključuje HRS.

-Predsjednici Vlada Bosanko-Podrinjske, Tuzlanske, Zeničko-dobojske, Posavske, Unsko-sanske, Srednjobosanske i Herceg-Bosanske županije shvatili značaj ove tematike, te aktivno sudjelovali u diskusiji i izradi prijedloga izmjena Zakona na sastanku u Tuzli, dok to predstavnici vlasti iz ZHŽ-a ili HNŽ-a nisu smatrali shodnim, iako su netom prije i poslije izbora bili najglasniji na ovu temu i unatoč činjenici da su uredno zaprimili poziv na sastanak, navo HRS.

Po podacima koje je prikupila Udruga „Vrisak“ postojeći zakon o pripadnosti javnih prihoda privilegira Sarajevsku županiju u odnosu na ostale. Prema ovogodišnjoj raspodjeli javnih prihoda žitelj Sarajevske županije vrijedi 802 KM, naspram žitelja Tuzlanske, Zeničko-Dobojske i Hercegovačko-neretvanske koji vrijede između 410 i 430 KM. Tako primjerice, Sarajevska županija može sebi priuštiti luksuz izdvajanja za obrazovanje 220 milijuna KM, a cjelokupni proračun HNŽ-a je 194 milijuna KM.

Hrvatska republikanska stranka poziva predstavnike izvršne vlasti HNŽ-a i ZHŽ-a na čelu s predsjednicima Vlada ovih dvaju županija “da se pokrenu i „iznenade“ nas kao što nam je najavio predsjednik njihove stranke”.

-Ukoliko ne znaju koje rješenje ili prijedlog bi zastupali, HRS nudimo im svoj  „Prijedlog ustavnih reformi“ (dostupan na web stranici HRS) u dijelu preraspodjele nadležnosti, kaže se u priopćenju HRS-a./HMS/