Published On: Sat, Jul 27th, 2013

Ovako će izgledati Beograd 2020.

Beograd već desetljećima čeka ući u vremeplov i stigne u budućnost. Prepreka završetku mnogih infrastrukturnih i prometnih projekt bio je uglavnom nedostatak novca, ali i politička i stručna neslaganja, podsjećaju Večernje novosti.

Iako sporo, srpski prijestolnica kreće se ka 2020. do kada bi obilaznica, Unutarnji magistralni poluprstena (UMP), željeznička stanica Prokop i most Zemun-Borča, trebali biti uvelike u uporabi, a Beograđani uživati ​​u vožnji metroom.

Najizvesnije je završetak mosta koji će premostiti Dunav na još jednom mjestu u Beogradu. Za to su svakako zaslužni Kinezi koji neumorno rade na obalama u Borči i Zemunu, kako bi ispoštovali ugovor i do kraja 2014. pregazili korito.

Odmakli su i radovi na obilaznici oko Beograda, ali je ostalo još dosta toga da se uradi. Prije nastavka izgradnje neophodno je obaviti eksproprijaciju za koju je potrebno oko 35 milijuna eura.

“Obilaznica oko Beograda je ključna dionica cestovnog Koridora 10 i zato je plan da se ugovor potpiše na rok izgradnje od dvije godine, ali da radovi budu završeni u razdoblju od godinu i po”, kažu u Koriodrima Srbije.

Obilaznica čeka završetak punog profila na potezu Batajnica – Dobanovci – Bubanj potok, a za to je, prema prvim procjenama, potrebno oko 250 do 300 milijuna eura.

Za promet su otvoreni petlja Hipodrom i Most na Adi na UMP-u. Trenutno rade se pristupne prometnice u Jurija Gagarina i petlja Radnička, naredne godine bi UMP trebao stići do Tošinog bunara, a planira se i dionica do Autokomande, odnosno do nove petlje s autocestom, što podrazumijeva i probijanje tunela kroz Topčidersko brdo.

S obzirom na dosadašnju praksu ovi radovi bi mogli biti završeni u narednih deset godina. Ipak, za izgradnju kompletnog UMP-a – preko Zvezdare i Palilule do Pančevačkog mosta – trebaće još koja decenija.

Mada su višegodišnje kiše ogolile armaturu u Prokopu, optimisti vjeruju u nastavak izgradnje glavne željezničke stanice u Beogradu, koji je u posljednjih godinu dana više puta najavljivan, ali nikako da se pomakne s “mrtve točke”.

Iz Željeznica je ranije rečeno da se trenutno pripremaju natječaji za izvođenje radova i da će će do kraja godine početi radovi na gradnji šest kolosijeka u Prokopu, koji će biti financirani iz kuvajtskog kredita od 25 milijuna eura.

Izgradnja putne mreže i infrastrukture približit krajeve Beograda i omogućiti brži razvoj već izgrađenih dijelova, ali i novih stambenih i industrijskih zona koje niču duž budućih koridora.

Prema najavama gradskih vlasti, nikad nismo bili bliže metrou, koji će prvo povezati Ustaničku i tvorničkom ulicu.

“Europska banka za obnovu i razvoj je spremna financirati izgradnju metroa”, kažu u gradskoj upravi.

Francuske tvrtke ezis i Alstom u rujnu treba započeti izradu idejnog projekta i na temelju njega mogu biti raspisani tenderi za izgradnju. Ako bude po planu, prva linija bi bila gotova 2017-2018.

Stručnjaci predviđaju da će u narednih deset godina, oni koji planiraju kupiti zemljište u blizini budućih prometnica investirati pametno, jer od kako je počela izgradnja mosta dosad, cijena ara je višestruko porasla.

Osim lijeve obale Dunava, koja je “velika rezerva za daljnji razvoj Beograda”, kako tvrdi gradski arhitekt Dejan Vasović, ne smiju se zaobići ni mjesta oko obilaznice, Od Batajnice, Dobanovaca, Surčina, Ostružnice, ali i Obrenovac.

B92