Published On: Sat, Jul 27th, 2013

Erdogan upozorava sirijske Kurde da ne planiraju nikakvu autonomiju na granici s Turskom

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan rekao je jučer kako je poslano “upozorenje” preko turskog dužnosnika Salihu Muslimu, vođi kurdske stranke Demokratsko Jedinstvo (PYD) u Siriji, da obustave sve planove oko uspostave kurdske autonomije na prostoru sjeverne Sirije. “Nužno upozorenje je poslano. Poručeno im je da ne poduzimaju nikakve pogrešne i opasne korake”, rekao je Erdogan.

Podsjetimo, prošlog tjedna Muslim je odbacio glasine da se Kurdi pripremaju na proglašenje autonomije na prostoru sjeverne Sirije nakon što su posljednjih dana izbili žestoki sukobi između njihovih boraca i pripadnika al-Nusra Fronta. No, činjenica je kako su sirijske vlasti još sredinom 2012. Kurdima dale određenu autonomiju na temelju koje su Kurdi preuzeli brigu o uspostavi sigurnosti na prostorima gdje tvore većinu – na prostoru sjeverne Sirije, uz granicu s Turskom.

Za Tursku ovo je izuzetno neugodan razvoj događaj, pritom treba spomenuti kako su naoružane jedinice sirijskih Kurda blisko povezane s Kurdistanskom Radničkom Partijom (PKK) koja već desetljećima ratuje protiv Turske s ciljem uspostave nezavisne države Kurdistan. Trenutačno je na snazi krhko primirje između turskih vlasti i PKK-a. Mnogi se slažu kako će razvoj događaja u Siriji također utjecati i na aktualno primirje.

17-og ovoga mjeseca kurdski borci protjerali su militante iz grada Ras al-Ain na granici s Turskom. Vlasti u Ankari podupiru sirijske pobunjenike te upravo preko turske granice najveći dio stranih boraca ulazi u Siriju.

 

advance.hr