Published On: Sat, Jul 27th, 2013

Irski psiholog Nigel Barber: “Religije će nestati do 2041.godine!”

“Religije će nestati do 2041. godine! “, samouvjereno i značajno javljaju i hrvatski mediji, prenoseći ono što tvrdi irski psiholog Nigel Barber u svom istraživanju naslovljenom” Why Atheism Will Replace Religion “(” Zašto će ateizam zamijeniti religiju “) koje će objaviti u kolovozu.

On je došao do zaključka da je u svakoj razvijenoj zemlji ateizam u porastu, te ističe da u nerazvijenim zemljama, primjerice afričkim, ateizma uopće nema. S druge strane, u razvijenijim europskim zemljama ateizam je u porastu, navodi on.

Berber vjeruje da je točna teza kako je religija sredstvo koje ljudima pomaže da izađu na kraj s egzistencijalnom nesigurnošću, te tvrdi da ateista ima više u zemljama u kojima je manje izražena ekonomska nejednakost, kao iu zemljama sa snažnom institucijom socijalne države.

Religija također promiče razmnožavanje, naglašava Barber, te ističe kako je zbog toga imanentna kulturama okrenutima prema poljoprivredi, gdje je obiteljskim zajednicama potrebna besplatna radna snaga.

Društveni će razvoj stoga, prema Barberu, s vremenom potpuno istisnuti religiju u korist ateizma. Barber predviđa da bi religioznost trebala gotovo sasvim nestati u narednih 30 godina. Dakle imate još vremena do 2041. postati ateisti ili da nestanete s planeta zemlje. Inače isti je stručnjak je prije godinu dana nagovijestio i potpuni nestanak braka. Dakle ako ste u braku i uz to još i vjernik šanse da kao takav opstanete i nakon tri desetljeća zbilja su minimalne. Ovime je suvremena znanost dobila još jednog ambicioznog predstavnika na tragu Marxova aksioma o nužnom odumiranju i nestanku religije. No Marx je odavno umro, a milijuni mladih – od kojih će mnogi biti vrlo vitalni i 2041. – Upravo se okupljaju na vjerskom susretu u Riu, i izgleda da nemaju namjeru odustati od svojih uvjerenja.

bitno.net