OSTAJE SA DRAGICOM JEST SLADOLED NA BALKONU Toma Nikolić neće u Srebrenicu

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić neće ići u Srebrenicu, izjavio je za list Danas njegov savjetnik Ivan Mrkić.

“Kao što smo više puta objašnjavali, predsednik bi bio spreman da se pokloni muslimanskim žrtvama u Srebrenici pošto bi isto učinio (bošnjački član predsedništva BiH) Bakir Izetbegović u Kravicama, Bratuncu i drugim mestima”, rekao je Mrkić.

“Nikolić bi išao sa Izetbegovićem na mjesta na kojima su stradali nevini, ali praviti razliku među žrtvama nije moralno, barem sa našeg stanovišta”, rekao je Mrkić, odgovarajući na pitanje da li saopštenje predsjednika da je spreman da ode u Srebrenicu ipak znači da on razmišlja o odlasku u BiH tim povodom, prenosi Tanjug.

Predsjednikova pres služba saopštila je u ponedeljak da je Nikolić spreman da “ode u Srebrenicu da oda počast žrtvama strahovitog zločina, kao i da zajedno sa članovima Predsedništva BiH oda počast stradalima svih veroispovesti.”

Lideri iz regije

Neki srbijanski mediji su prethodno objavili da je predsjednik Srbije odbio poziv da prisustvuje obilježavanju 20 godina od genocida u Srebrenici, a sada je to i potvrđeno.

Dolazak u Srebrenicu su potvrdili predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, te predsjednici Crne Gore Filip Vujanović i Slovenije Borut Pahor.

Oni će tom prilikom odati poštu žrtvama i poslati poruku da se ono što se dogodilo u Srebrenici nikada i nigdje ne smije ponoviti.

U Organizacijskom odboru za obilježavanje te godišnjice su kazali da očekuju prisustvo oko 30 visokih delegacija i blizu 50.000 građana.

Dolazak Tadića

Jedini najviši zvaničnik Srbije koji je prisustvovao komemoraciji u Potočarima bio je bivši predsjednik Srbije Boris Tadić. On je 2005. godine bio na obilježavanju desetogodišnjice genocida.

Prije 20 godina, kada su snage bosanskih Srba zauzele ovu enklavu u istočnoj Bosni, ubijeno je više od 8.000 Bošnjaka, uglavnom muškaraca i mladića.

Riječ je o najvećem zločinu u Europi poslije Drugog svjetskog rata, za koji je optužen Ratko Mladić, bivši general Vojske Republike Srpske, kojem se trenutno sudi u Haškom tribunalu.