Šuica protiv relativizacije genocida u Srebrenici!

Ususret 20. obljetnici komemoracije genocida u Srebrenici održan je zajednički sastanak Parlamentarnog izaslanstva Europske unije za odnose s BiH te Radne skupine za Zapadni Balkan s predstavnicima civilnog društva iz Bosne i Hercegovine. Na sastanku je najavljena moguća rezolucija Europskog parlamenta koja bi trebala pravim imenom nazvati događaj od 11. srpnja 1995. godine, a to je genocid.

U svojstvu potpredsjednice Parlamentarnog izaslanstva za odnose s BiH u raspravi je sudjelovala i Dubravka Šuica koja je istaknula da treba osuditi svaki pokušaj relativizacije genocida u Srebrenici te da treba izraziti puno suosjećanje žrtvama i obiteljima koje još uvijek ne znaju sudbinu članova svojih obitelji. Najvažnijim smatra priznavanje presuda Međunarodnog suda pravde u Haagu, a istovremeno žali što usprkos nekoliko pravomoćnih presuda Srbija još uvijek nije priznala genocid.

Šuica je dodala kako je objektivno izvještavanje i pluralizam medija važan temelj za nadilaženje još uvijek postojećih tenzija te utvrđivanje istine, a osuda svih zločina je uvjet za dugoročno pomirenje i stabilizaciju stanja u BiH na njenom putu u EU.

Vrijedi istaknuti da je u sklopu 20-te obljetnice komemoracije genocida u Srebrenici sinoć u dvorištu Europske komisije, povjerenik EU za susjedstvo i pregovore o proširenju, Johannes Hahn otvorio izložbi pod nazivom „Žene Srebrenice“, a obilježavanje će se nastaviti i idući tjedan na plenarnoj sjednici u Strasbourgu dok će izaslanstvo EP-a 11. srpnja sudjelovati na komemoraciji u Srebrenici.

Uz brojne europarlamentarce sastanku su prisustvovale i žene koje su osobno prošle kroz tragediju Srebrenice, a koje su danas organizirane u građanske inicijative „Žene Srebrenice“, „Majke Srebrenice“, „Žene žrtve rata“ i druge.