Published On: Thu, Sep 14th, 2017

Oporba u RS-u blokirala Skupštinu, intervenirala policija

Dramatično je bilo jučer u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Oporba, predvođena SDS-om, doslovno je blokirala rad i zauzela mjesto predsjedatelja, nakon čega je odlučeno da se sjednica nastavi u maloj dvorani u kojoj je naložena zabrana ulaska oporbi.

Oporba tvrdi kako ima pravo na prosvjed, dok iz vlasti tvrde kako slijedi makedonski scenarij pokušaja smjene vlasti nasiljem, kako je to bilo u Sobranju prije nekoliko mjeseci. Čak su optužili oporbu da je “uvezla” stručnjake za izazivanje kaosa, piše Večernji.ba

– Izražavam zadovoljstvo što Skupština nije upala u zamku da se blokiraju institucije RS-a. Neometano ćemo raditi, imamo pravo organizirati rad naših institucija diljem RS-a, a ministri i zastupnici trebaju radom zaraditi svoju plaću – naglasila je premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović.

Zastupnici oporbe u NS RS i jučer su nastavili s blokadom rada najviše zakonodavne institucije jer nije postignut dogovor na sjednici skupštinskoga Kolegija o razmatranju revizorskih izvješća. Oni su, kao i u utorak, ponovno stali iza stola za kojim sjedi skupštinsko rukovodstvo i time onemogućili održavanje sjednice.

Predsjednik NS-a RS-a Nedeljko Čubrilović rekao je kako je zbog onemogućavanja normalnog rada Skupštine, prema poslovniku o radu, izrekao mjeru da iz dvorane budu udaljeni zastupnici koji fizički ometaju rad.

– Oni koji žele normalno raditi, bit će obaviješteni o nastavku sjednice – dodao je Čubrilović. Sjednica je nastavljena u 14 sati u maloj dvorani NS RS, a nazočili su joj zastupnici vladajuće većine, Koalicije “Domovina” i ministri u Vladi RS-a.

Zastupnici oporbe pokušali su ući u malu dvoranu, ali im policijsko osiguranje nije dopustilo nazočiti zasjedanju, zbog čega su burno negodovali, a na trenutke je bilo i naguravanja s policijom.•