Published On: Čet, ruj 14th, 2017

VIJESTI IZ DIJASPORE: Posljednja ISIL-ova uporišta u Siriji drže naši sugrađani

Prema informacijama koje smo dobili od sirijske sigurnosne službe, u borbi za Deir Ez-Zor poginuo je prije svega građanin BIH Amer Džinić.

S obzirom na trenutačnu situaciju na terenu, očekuje se kako bi sirijski predsjednik Bashar Al-Assad uskoro mogao proglasiti pobjedu i nad građanima BIH u krvavom ratu koji traje više od šest godina.

Naime, prema izvješću ruskog ministarstva obrane, nakon velike pobjede nad ISIL-om u gradu Deir Ez-Zoru, sirijska vojska kontrolira više od 85% sirijskog teritorija.

Sirijska vojska i borci libanonskog Hezbollaha te iranske revolucionarne garde, nakon oslobođenja Der Ez-Zora, krenuli su prema gradu Mayadinu, uz pojedine dijelove Rake, posljednjem uporištu terorista ISIL-a. Grad Mayadin je specifičan po tome što se u njemu nalaze, uz ostale strane borce, gotovi svi borci iz BiH te ostalih zemalja bivše Jugoslavije.

U Siriju u džihad gospodin Džinić je otišao s gospodinom ocem, koji je bio član vehabijsko-selefijskog NGO-a, i sa svojih sedmoro braće i sestara. Najmlađi brat Almir uspio je pobjeći iz Sirije, ali je uhićen u zračnoj luci Sarajevo u srpnju 2016. na temelju tjeralice koju je Sud BiH raspisao za njim zbog kaznenog djela organiziranja terorističke grupe radi terorizma.

Dobro ste pročitali. Tako se zovu zakoni u BIH. Poradi i glede čega se inače organiziraju terorističke grupe?

Almir je u Sarajevo stigao iz Istanbula, u kojem ga nitko nije zaustavio unatoč tjeralici koja je za njim bila raspisana.

U posljednjih mjesec dana, prema izvorima zapadnih obavještajnih službi, više od 300 džihadista iz Rake i Deir Ez-Zora preko Turske vratilo se u zemlje EU, ali i u BiH. Međutim ne smije se u BIH pisati da su se vratili u BIH jer vaš optuže da ste fašist.

Da je kraj ISIL-a u Siriji pitanje dana, pokazuje i činjenica da su teroristi počeli prebacivati financijska sredstva s teritorija koji su pod njezinom kontrolom u druge države, među kojima su i europske, priopćio je predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Rusije Dmitrij Feoktistov, piše Večernji.ba

Jučer je objavljena informacija i da je čak 6 pripadnika El Mudžahida sudjelovalo u napadu na WTC. Tu informaciju objavili su svi u BIH. Osim nekih. Koji su super s američkom ambasadom. I ne dozvoljavaju da se o tome priča.