Odgađa se smjena Zlatka Lagumdžije

Odluka o zahtjevu SNSD-a za smjenom Zlatka Lagumdžije u predizbornoj kampanji vjerojatno se neće razmatrati.

Zahtjev za smjenu ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije bit će, najvjerojatnije, razmatran nakon lokalnih izbora, koji će se održati u listopadu. Kako doznajemo, lideri političkih stranaka u međusobnim razgovorima, koje su održali ovaj tjedan, i onima koji predstoje razmišljanja su kako je najbolje da se o smjenama raspravlja nakon izbora.

Prvo završiti lokalne izbore

Na tajnom sastanku lidera SNSD-a i HDZ-a BiH u Mostaru prije nekoliko dana Dodik je objasnio Čoviću i razloge traženja smjene Zlatka Lagumdžije s mjesta ministra vanjskih poslova. Lideri su svjesni kako nije dobro da se ovo događa u vrijeme predizborne kampanje, te da je potrebno predizbornu kampanju i lokalne izbore završiti i onda se opet okrenuti unutarnjim pitanjima. Kako doznajemo, ovaj tjedan predstoji niz sastanaka pojedinih lidera na kojima će razgovarati oko odluke Ustavnog suda BiH, koji je odbio zahtjev SDA, te zahtjevu Kluba zastupnika SNSD-a koji je predao inicijativu Parlamentu BiH za smjenu Zlatka Lagumdžije, ministra vanjskih poslova BiH, zbog njegova, kako se navodi, ‘neustavnog djelovanja’. Ustavni sud BiH odlučio je da odluke predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande o smjeni ministra sigurnosti Sadika Ahmetovića, ministra obrane Muhameda Ibrahimovića i zamjenika ministra financija i trezora Fuada Kasumovića nisu destruktivne po vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda u BiH.

– U idućih sedam dana ćemo vidjeti kako ćemo reagirati na odluku Ustavnog suda BiH. Mora se sazvati nastavak sjednice, Povjerenstvo nas mora izvijestiti o odluci Suda i provesti niz drugih proceduralnih pojedinosti. Mislim da ćemo se u ponedjeljak čuti s Kolegijem kako bismo vidjeli što dalje – kazao je za naš list lider HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović. Pitanje je hoće li se sjednica na kojoj će se nastaviti rasprava oko smjene ministara SDA održati prije ili zajedno zakazati kada i sjednica na kojoj bi se raspravljalo o smjeni Zlatka Lagumdžije. S obzirom da je procedura takva i da se treba nakon zahtjeva pokrenuti proces oko smjene ministra vanjskih poslova, izvjesno je da se nakon izbora nastavi rasprava o smjeni ministara iz reda SDA, pa tek nakon toga o zahtjevu za smjenu Lagumdžije. Pojedini zastupnici su mišljenja kako se sjednice ne mogu održati zajedno, drugi pak tvrde kako je sve moguće.

Postupak smjene

Zastupnica SNSD-a u Parlamentu BiH Dušanka Majkić za medije je izjavila kako dogovor treba biti postignut u skladu s poslovnikom i da je potrebno sačekati odluku Vijeća ministara BiH. Predsjednik SDA Sulejman Tihić rekao je da se pitanje Lagumdžijine smjene ne može pokretati dok ne bude završen postupak smjene ministara iz SDA. – Konfiguracija Vijeća ministara BiH sada se mora posmatrati jedinstveno. Lagumdžija mora ići sa sadašnje funkcije i u okviru toga ćemo tražiti saveznike, a mislim da za to trenutno postoji većina – rekao je Dodik i naglasio da RS ne može prijeći preko kršenja Ustava BiH. Iako Dodik inzistira na smjeni Lagumdžije, doznajemo kako je i on mišljenja da nije dobro što se sve ovo događa u vrijeme predizborne kampanje, no procesi su pokrenuti. Kako doznajemo, sljedećih mjesec dana lideri političkih stranka kupuju vrijeme, ovoga puta za dogovor kako bi se prije svega odnosi između SNSD-a i SDP-a normalizirali i vratili razgovorima oko rekonstrukcije vlasti, izmjena Ustava, Izbornog zakona. (vecernji.ba)