Published On: Sub, pro 13th, 2014

MONETIZACIJA HAC-a: Svi ponudili isto, za autoceste daju 2,5 milijarde eura!

JUTARNJI EKSKLUZIVNO DOZNAJE Svi ponudili isto: za autoceste daju 2,5 milijarde eura!

Kako je i najavljeno, danas su Vladi stigle tri ponude za koncesiju na autoceste, a premda svi nude isti iznos, dramatično se razlikuju po dužini trajanja koncesije

Dva konzorcija i jedna građevinska kompanija danas su Povjerenstvu za koncesiju predali neobvezujuće ponude za koncesiju, upravljanje i održavanje autocesta HAC-a i ARZ-a. Ponude su predali Goldman Sachs koji je u konzorciju s domaćim mirovinskim fondovima AZ, Erste Plavi, PBZ/CO te Allianz Capital Partners i francuskim Vincijem. Druga ponuda je od australskog Macquariea koji je u konzorciju s domaćim RBA mirovinskim fondom.

Jedini građevinar

Treća ponuda je od austrijske građevinske tvrtke Strabag. Kako neslužbeno doznajemo, sva tri ponuđača ponudila su istu cijenu za koncesiju – 2,5 milijarde eura. No, ponude se razlikuju po dužini trajanja koncesije. Prema dostupnim informacijama, austrijski Strabag ponudio je koncesiju na 50 godina, Goldman Sachs na 40 godina, a Macquarie na 30 godina. Naši sugovornici tvrde da se ponude razlikuju i po ponuđenom iznosu koje ponuđači mogu platiti odmah u gotovini bez podizanja kredita. Tako da neki ponuđač tvrdi kako može platiti 75 posto od potrebnog iznosa u gotovini. No sve su to neobvezujuće ponude i ponuđači tek moraju dokazati da su financijski sposobni ispuniti ono što nude. Osim toga, tek slijede višemjesečni pregovori s ponuđačima oko konačnog teksta koncesijskog ugovora.

Te će pregovore s hrvatske strane voditi Povjerenstvo Ministarstva prometa na čijem je čelu Igor Cigula, pomoćnik ministra prometa, savjetnički tim za monetizaciju te odvjetnici ugledne odvjetničke kuće Shearman Sterling. Tijekom pregovora utvrdit će se konačno trajanje koncesije, iznos koncesijske naknade i svi ostali detalji. Prema nekim informacijama, oko 70 posto koncesijskog ugovora već je izrađeno. Ministarstvo prometa danas je objavilo da će pregovarački postupak s natjecateljima trajati do četiri mjeseca. Nakon pregovaračkog postupka, finalizira se koncesijski ugovor te se dostavlja natjecateljima. U prvoj polovici travnja 2015. natjecatelji će biti pozvani na predaju konačnih, obvezujućih ponuda. Potom će biti odabrana najbolja, a jedini kriterij bit će cijena.

Tri mjeseca za uplatu

Konačni tekst koncesijskog ugovora bit će poslan na provjeru u Europsku komisiju kako bi se utvrdilo postoje li u njemu odredbe o državnim potporama koje nisu dozvoljene. Potpisivanje koncesijskog ugovora očekuje se u lipnju. Koncesionar će imati tri mjeseca za uplatu koncesijske naknade, stoga se očekuje da bi koncesionar s nešto više od 1000 kilometara autocesta mogao početi upravljati u rujnu sljedeće godine. Velika prepreka projektu monetizacije mogao bi biti referendum o monetizaciji. No, zasad je upitno hoće li ga uopće biti. Saborski Odbor za Ustav odlučio je zahtjev za raspisivanje državnog referenduma o monetizaciji autocesta uputiti Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti. Očekuje se da bi Ustavni sud svoju odluku mogao donijeti u ožujku sljedeće godine.

Iznenađujuća ponuda

U domaćim financijskim krugovima može se čuti kako su upravo zbog referenduma, ali i zbog dugog trajanja cjelokupnog procesa financijske ponude ponuđača oko 500 milijuna eura manje od očekivanih. Naime, ponuđači i dalje strahuju kako od cijelog posla neće biti ništa. Ili zbog referenduma ili zbog neodlučnosti Vlade da u izbornoj godini projekt provede do kraja. Naše sugovornike također je iznenadila ponuda austrijskog Strabaga.

Naime, u financijskim krugovima postoje određene sumnje da je ta kompanija u mogućnosti financijski realizirati ponudu. Kako doznajemo, do prije nekoliko dana i talijanska Autostrada je bila spremna predati ponudu. No, kanadski mirovinski fond s kojim su bili u konzorciju u posljednji trenutak je odustao od ovog projekta.

Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić prije nekoliko je dana u Saboru još jednom pojasnio kako će se novcem od koncesijske naknade riješiti većina kredita HAC-a i ARZ-a te pomoći stabilizaciji javnog duga. Prema njegovim riječima, alternativa monetizaciji je da će bankama biti plaćeno 40 milijardi kuna više za kamate, benzin će poskupjeti 40 lipa te će se zaustaviti investicije u sektoru željeznica i državnih cesta.

1. Goldman Sachs, AZ, Erste Plavi, PBZ/CO, Allianz Capital Partners, VinciPonuđeno trajanje koncesije – 40 godina

Iznos – 2,5 milijardi eura

2. Macquarie, RBA mirovinski fond

Ponuđeno trajanje koncesije – 30 godina

Iznos – 2,5 milijardi eura

3. Strabag

Ponuđeno trajanje koncesije – 50 godina

Iznos – 2,5 milijardi eura

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare