Europljani se u potrazi za poslom žene Brazilkama

Još prije dvadesetak godina brojni stanovnici Južne Amerike ženili su se s Europljanima samo kako bi pobjegli iz okružja u kojem žive. Danas je situacija obratna – Europljani se u potrazi za boljim životom žene za stanovnike Brazila. Jer ondje posla ima!

 

Dvadesetdevetogodišnja Ana, inače rođena u Brazilu jedanaest je godina živjela u Portugalu gdje je pobjegla s obitelji zbog bolje budućnosti, no sada se vraća u domovinu. No, jedan joj je daleki portugalski rođak, vlasnik građevinske firme koja još jedva ima posla, ponudio 5.000 eura da se uda za njega kako bi i on otišao. Ana je isprva bila šokirana tom ponudom. No, ponudu je odbila jer je smatrala da je pet tisuća eura premalo za brak na papiru.

Brak iz interesa

“Jedino što je moj rođak želio je bilo iz Portugala odseliti u Brazil”, zaključuje Ana. Ali tamo je i Europljanima veoma teško dobiti dozvolu stalnog boravka kako bi otvorio građevinsku tvrtku. Ženidbom s Anom bi sve išlo mnogojednostavnije. Ipak, Ana ga je odbila. No, vraća se u Brazil, jer je sada u Sao Paolu našla posao.

Fabio Mortari iz trgovačke komore Sao Paula upozorava da ulazak u brak zbog papira u Brazilu samo donosi probleme te ističe kako bi stranci trebali prvo doći u zemlju i pronaći posao, a tek onda razmisliti o papirima. Naime, kao i nekad u Europi, danas je u Brazilu teško dobiti boravišnu i radnu dozvolu bez osiguranog radnog mjesta, piše Deutschewelle. No, kako je riječ o birokratskoj državi, ni bez dozvole se teško pronalazi radno mjesto. Iako radnih mjesta ima! Stopa nezaposlenosti je u Brazilu oko šest posto – što se mnogim stanovnicima juga Europe i osobito Iberijskog puluotoka, čini kao zemlja iz snova.

Ljubav ‘na probi

No i Brazil ima svoju birokraciju tako da se mnogima čini da jedini put u Brazil vodi – preko oltara. Ili barem matičnog ureda. Nadležne službe Brazila takve ženidbe ne smatraju tek bezazlenom varkom pa zbog toga ponekad stradavaju i parovi koji su se doista vjenčali iz ljubavi. Često im dolaze u kuću i uvijek iznova provjeravaju živi li par doista zajedno ili je riječ o braku na papiru.
Policiju zanima sve: i kako su se upoznali, oko čega se svađaju, pa čak i kakvi su odnosi njenog muža – s njegovom punicom! Očito, do dozvole boravka u Brazilu nipošto nije lako doći.