Oči stručnjaka gledaju prema novom tunelu na Ivan-Sedlu

Sudeći po izjavama stručnjaka, tunel širih dimenzija prema Hercegovini učinkovito će smanjiti zagađenost zraka u Sarajevskoj kotlini. Projektirani tunel ispod Ivan-sedla na trasi autoceste trebao bi biti upravo takvih dimenzija.

Trasom autoceste koridora 5C planirano je probijanje dva tunela na Ivan-sedlu, a protok zraka koji će se stvoriti izgradnjom cijevi bit će od velike koristi, jer će njegovim strujanjem kroz tunel biti smanjena zagađenost u Sarajevu.
Projekt koji je urađen poklapa se s idejnim projektom koji je bio osmišljen prije 50 godina, kada su se Sarajlije, kao i proteklih dana, gušile u sumpordioksidu zbog slabe ili nikakve cirkulacije zraka, a probijanje tunela bilo je jedno od rješenja za ovaj dugogodišnji problem.
Profesor na Prometnom fakultetu u Sarajevu Osman Lindov kaže kako se izgradnja dva tunela na trasi koridora 5C već projektira. – Prečnik tunela predviđen je za autocestu, te će pomoći u boljoj cirkulaciji zraka. Znam kako je ideja o probijanju tunela kroz Ivan i ranije postojala radi reguliranja cirkulacije i ovaj se projekt poklopio s tim. To će zasigurno pogodovati boljoj cirkulaciji zraka za samu kotlinu Sarajeva – kaže prof. Lindov.
Bivši gradonačelnik Sarajeva Salko Selimović u razgovoru za “Dnevni avaz” prisjetio se ranije ideje probijanja tunela kroz Ivan-sedlo. Zagađenost zraka i tada je bila prevelika. Zbog toga su se stručnjaci usuglasili napraviti tunel na Ivan-sedlu kako bi zrak mogao bolje cirkulirati. Osim tog tunela, bilo je riječi i o probijanju tunela prema Lukavici i Vogošći. No, obzirom kako su u pitanju bili skupi projekti, od toga se odustalo. Jedna od ideja bila je i postavljanje velikih vjetrenjača na Bembaši, ali je i to propalo – ističe Selimović. Prema njegovim riječima, otvaranje bilo kakvog prostora za cirkulaciju ustajalog zraka bit će od velike koristi.
– Budući je Sarajevo u kotlini i u posljednje se vrijeme loži sve i svašta, a i povećan je broj vozila, izgradnja tunela na izlazima iz Sarajeva definitivno će “otjerati” zagađeni zrak iz ove kotline – kaže Selimović.
Projekt nije bio tehnički izvodljiv Sarajevo je grad na 500 metara nadmorske visine, a okružen je mnogim visokim planinama i faktički se nalazi u kotlini koja, kada nema vjetra, ne omogućava strujanje zraka, kazao je klimatolog Željko Majstorović. – Ideja pravljenja tunela kroz Ivan-sedlo postojala je prije 50 godina. Projekt je pokrenuo profesor sa Strojarskog fakulteta. No, propao jer nije bio tehnički izvodljiv. Zimi se stvara ledeno jezero, jer je hladniji zrak teži od toplog i taloži se na dnu kotline, pa imamo ovoliko zagađenje i maglu. Sada je sloj zagađenosti dinamičan, jer zrak ne cirkulira – kaže Majstorović.
10.1.2013.
Dnevni Avaz / Dnevnik.ba