ERDOGAN UKIDA SERIJU: Sulejman je bio 30 godina na konju, on nije dvorska picajzla…

Serija ‘Veličanstveno stoljeće’ koju u Hrvatskoj, putem RTL-a i pod nazivom ‘Sulejman Veličanstveni’, prate i stari i mladi, muškarci i žene, mogla bi uskoro biti zakonom zabranjena zbog iskrivljavanja turske povijesti, najavio je turski premijer Recep Tayyip Erdogan. Hoće li istu odluku u ovom našem turskom čitluku u kojem najljući patrioti Bosne pate od turkofilije, donijeti i onaj koji je Erdogana nazvao ocem nacije – Bakir sin Alijin, ostaje za vidjeti…

Pozivajući se na pisanje Frankfurter Allgemeiner Zeitunga, koji se ovih dana opširno bavio temom turskih sapunica, njihovom popularnošću i reakcijom samog premijera Erdogana na prikazivanje stvarnih povijesnih likova, Deutsche Welle još jednom podsjeća na stavove čelnog čovjeka turske vlade.

Krajem prošle godine Erdogan je, otvarajući zračnu luku u turskoj provinciji, izrazio i svoje nezadovoljstvo po pitanju prikazivanja turske povijesti u raznim televizijskim serijama. Posebno mu je zasmetala serija ‘Veličanstveno stoljeće’.
‘U našoj povijesti nije bilo takvih predaka. Jedan ovakav sultan Sulejman I uopće nam nije poznat. On je 30 godina svog života proveo na konju. Ovako kako serija to prikazuje, nije se odvijao život na njegovom dvoru’, tvrdi Erdogan i dodaje kako to dalje tako više ne ide.
‘Osuđujem redatelje ove i sličnih serija kao i vlasnike televizijskih postaja. No, iako smo odgovorne osobe već upozorili, očekujem i od sudova izricanje potrebnih presuda. Poigravanje s vrijednostima naše nacije mora biti regulirano i pravnim putem’, najavio je Erdogan.
Navodno će njegov izljev bijesa biti pretočen i u zakon, i to ubrzo. Erdoganov stranački kolega Oktay Saral, inače zastupnik u turskom parlamentu, pojasnio je kako ‘zakon predviđa kazne za svako izokretanje ili ismijavanje događaja i osoba koje se ubrajaju u nacionalne vrijednosti’.
‘Filmova koji izokreću i mijenjaju povijesne istine, ubuduće više neće biti’, najavio je zastupnik Saral.
O tome što je uopće istina, a što ne, podsjećaju njemački mediji, odlučivat će većina u turskom stanovništvu. Drugim riječima, Saralov i Erdoganov prijedlog zakona obuhvaća zabranu prikazivanja povijesnih događaja ukoliko se njihov prikaz ne poklapa s nacionalnim vrijednostima društva, odnosno sa slikom prihvaćenih povijesnih činjenica kakve ih priželjkuje većina u Turskoj. Time bi ubuduće s malih ekrana mogle nestati serije poput ‘Veličanstvenog stoljeća’, u Hrvatskoj poznatijeg kao – ‘Sulejmana Veličanstvenog’.

more recommended stories