Published On: Čet, sij 10th, 2013

JANJIČARU PRED NOGE: Radončić i Ljubić se sastaju s Budimirom

Na zahtjev predsjednika Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine (SBBBiH) Fahrudina Radončića i Hrvatske demokratske zajednice 1990 (HDZ1990) Bože Ljubića, danas se očekuje njihov sastanak s predsjednikom Federacije BiH Živkom Budimirom, potvrđeno je Agenciji Fena iz Budimirovog ureda.
Vrijeme i mjesto susreta zasad nisu precizirani.
Budimir će prihvatiti poziv za sastanak jer ostaje konzistentan, otvoren za politički dijalog, na koji je pozivao više puta od ljetošnjeg početka krize u FBiH nakon raskida dotadašnje koalicije na vlasti i proglašavanja nove parlamentarne većine, rečeno je iz njegovog ureda.
U fokusu djelovanja predsjednika FBiH, vođenog inzistiranjem na ustavnim i zakonskim normama, i ubuduće će biti interesi građana FBiH a ne stranački ni bilo koji drugi interesi, rečeno je također.
Zajedno sa strankama čiji će se čelnici Fahrudin Radončić i Božo Ljubić sastati danas s predsjednikom Federacije, aktualnu parlamentarnu većinu u FBiH čine Socijaldemokratska partija (SDP) BiH i Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZBiH).
Težnje te većine su da s njenim sastavom bude usuglašen i kadrovski stranački sastav Federalne vlade.
Trenutno to nije slučaj jer su u Vladinom sastavu, osim iz najutjecajnijeg SDP-a, članovi iz stranaka raskinute koalicije, u kojoj su sa SDP-om bile i Stranka demokratske akcije, Narodna stranka “Radom za boljitak” i Hrvatska stranka prava čiji je kadar i predsjednik Federacije Budimir.