Published On: Pon, ožu 8th, 2021

NOVI VISOKI PREDSTAVNIK Schmidt u lipnju preuzima palicu od Inzka

Zbog situacije uzrokovane Covidom i činjenicom da nisu svi ključni ljudi imenovani u administraciji Josepha Bidena, novog američkog predsjednika, došlo je do kašnjenja donošenja odluke o izboru novog visokog predstavnika.

Naime, kako su “Nezavisnim novinama” rekli njemački izvori upućeni u poteze i planove koje Christian Schmidt, kandidat Njemačke za novog visokog predstavnika, provodi, prema trenutnom planu može se očekivati da bi odluka mogla biti donesena u narednih nekoliko tjedana. Jedan neimenovani izvor banjalučkom listu je rekao da i dalje nije sigurno hoće li Schmidt dobiti povjerenje Vijeća za provedbu mira, ali da je Vlada Njemačke, koja je Schmidta kandididirala, i dalje uvjerena u pozitivan ishod.

“Prvobitno je bilo planirano da odluka bude donesena početkom ožujka, a sad je moguće da odluka bude krajem ožujka ili narednog mjeseca. U svakom slučaju, očekujemo da će Schmidt stupiti na dužnost već u lipnju bez obzira na ovo manje kašnjenje”, rečeno je.

Naglašeno je da Schmidt ovih dana pokušava stupiti u kontakt s najvišim državnim dužnosnicima, a da je nedavno razgovarao i s Miloradom Dodikom, predsjedavajućim Predsjedništva BiH, te da želi svima predstaviti koncept i planove. Što se tiče obraćanja javnosti, objašnjeno je da Schmidt čeka potvrdu, a da će onda i široj javnosti BiH izložiti svoje planove.

“Možemo reći da će njegov posao biti implementacija 5+2 uvjeta za završetak misije OHR-a. Hoće li to biti posao koji će trajati dvije, tri, pet ili više godina nije svrsishodno jer bi se bespotrebno kreirao umjetni rok koji bio stvorio nepotrebna očekivanja i špekulacije”, rečeno je “Nezavisnim novinama”.

Izričito je naglašeno da je plan da Schmidt tijesno surađuje s Uredom specijalnog predstavnika EU u BiH, te da će zajedno raditi na implementiranju reformske agende za EU, kao i ispunjavanju preporuka iz Mišljenja Europske komisije. Ključni cilj će biti suradnja sa SAD, EU i zemljama članicama EU, kao i ostalim partnerima u Vijeću za provedbu mira.

Schmidt ne namjerava ispustiti ni jedan od alata koji će mu kao visokom predstavniku stajati na raspolaganju, ali je namjera potaći domaće aktere na reforme i konstruktivan dijalog bez revizije prošlosti.

“Treba razumijeti da će iza Schmidta stajati težina njemačke države koja će mu dati neophodan autoritet, ali Schmidt neće biti njemački visoki predstavnik, nego visoki predstavnik međunarodne zajednice”, pojašnjeno je, uz napomenu da se radi o iskusnom njemačkom političaru koji uživa autoritet na svim razinama, ali i koji poznaje BiH i regiju.

“On je tijekom cijele političke karijere od devedesetih na ovamo bio uključen i u tijeku svega što se događalo na Balkanu. On nije netko kome aktuelni političari u BiH nisu nepoznati, i to je jako važno”, naglašeno je.