Published On: Tue, Jun 25th, 2019

RAZUM, MUDROST, STRAH BOŽJI: Međugorje je višedesetljetni fanatizam čiji Kreatori nemilice gaze po svih 7 darova Duha Svetoga

Kao što smo već u prethodnome tekstu pisali, mnogi kršćanski mislioci razum su smatrali i smatraju bitnim duhovnim darom. Upravo je razum ono po čemu se čovjek razlikuje od ostalih živih bića. Kroz povijest se dugo raspravljalo o tome kako se vjera i razum – fides et ratio – prožimaju, koji od ova dva dara ima primat.

Što za vjeru znači razum, ili što za razum znači vjera?

Zatim smo iznijeli stavove crkvenih otaca i kršćanskih mislilaca o odnosu vjere i razuma kroz povijest. Jednu od njih ćemo ponovo  istaknuti, a to je misao sv. Ivana Pavla II., koju je iznio u svojoj enciklici Fides et Ratio (Vjera i razum, 1998. god.): “Svijet i sve ono što se u njemu događa, jednako tako povijest i različiti događaji naroda, jesu stvari koje treba promotriti, istražiti i prosuditi vlastitim sredstvima razuma, a da se iz tog procesa ipak nipošto ne ukloni vjera.” 

No, nažalost ova tri glagola na koja sv. Ivan Pavao II. apelira promotritiistražiti prosuditi razumom, u našim krajevima, barem kada je riječ o međugorskom fenomenu, ne nailaze na upotrebu.

Dapače, olako te suprotna strana osudi, prokaže i pod upitnik stavi tvoj razum i tvoju vjeru.

“No, pitamo se koliko ljudi koji vjeruju u autentičnost tih ukazanja znaju o tome fenomenu? Jesu li ikada pokušali kritički na temelju javno dostupnih informacija promatrati međugorski fenomen?”

Tako smo se pitali u prethodnom članku, no sada smo dobili odgovore koliko zapravo slijepi zagovaratelji međugorskog fenomena, znaju odnosno ne znaju o tome istom fenomenu.

Na naše prvo pitanje, netočno je odgovorilo 61%. Cjelovito obrazloženje i odgovor možete pročitati ovdje.

Kao katolici vjerujemo da je Gospa Istinu po Duhu Svetom začela i rodila, te cijeli život Istini bila otvorena i uvijek je na strani istine i može govoriti samo istinu.

Iz takve perspektive, perspektive katoličke vjere, postavljamo pitanje:

Kako ja, kao kršćanin, kao katolik, mogu vjerovati da se nekome ukazuje Gospa koja ne govori istinu? Laže li me taj čovjek ako manipulira s njezinim izjavama? Ako je izmislio izjavu, je li izmislio i Nju? Nije li to grijeh?

Na naše drugo pitanje, netočno je odgovorilo 59%. Cjelovito obrazloženje i odgovor možete pročitati ovdje.

Kod svakog “normalnog” vjernika činjenica da navodna Gospa promovira heretički nauk koji Crkva stoljećima osuđuje, izazvala bi sablazan. U našemu narodu ta činjenica do sada nije izazivala sablazan, možda zbog razloga što dosta zagovaratelja međugorskog fenomena nije poznavalo tu činjenicu.

No, pitanje je, hoće li i dalje slijepo vjerovati u autentičnost ukazanja, ili će ipak razumno odbaciti heretički nauk koji se Gospi u tim “ukazanjima” pripisuje?

Na naše treće pitanje, netočno je odgovorilo 77%. Cjelovito obrazloženje i odgovor možete pročitati ovdje.

U našem objašnjenju na odgovor naveli smo iz “Kronike međugorskih ukazanja” jedno ukazivanje fra Joze Zovke, no ono nije jedino, bilo ih je još. No, zagovaratelji međugorskog fenomena, većinski ne znaju ni za jedno a kamo li i za ostala. Tu Zovkinu “bilokaciju” danas prešućuju, i nerado je se sjećaju. Zašto? Jer ona daje dodatno zrno sumnje na cijeli “fenomen”, ako se uopće radi o fenomenu.

Zar ta mimonaravna sposobnost fra Joze Zovke koju su mu pridodali, nije trebala biti znak da se tu sa Gospom igra i da se Gospi štošta toga pripisuje?

Jeste, trebala je. Ali kao što se iz ankete vidi narod za nju i ne zna. Vješto su to sakrili kreatori međugorskog fenomena od očiju javnosti.

Na naše četvrto pitanje, netočno je odgovorilo 77%. Cjelovito obrazloženje i odgovor možete pročitati ovdje.

Kada smo istraživali međugorski fenomen čitajući kroniku međugorskih ukazanja, dobro smo se nasmijali. Ali kada čovjek zastane i razmisli što “rade” sa Gospom, onda  svakom vjerniku u duši se stvori tužan osjećaj.

Upitaš se, ako su u stanju manipulirati narodom, na tako važnu temu, kao što je Gospa, i pojava Bogorodice, koju bi oni trebali poniznije štovati nego običan laik, s čime onda nisu u stanju manipulirati? Gdje im je granica?

U Međugorju se godinama očekuje neki “veliki znak”, a ono što se dočekalo jest “uputnica” za liječenje u Zagreb.

Dragi čitatelji, da nije žalosno, ponovno bismo se nasmijali. Žao nam je što ste i ovaj podatak slabo poznavali.

Na naše peto pitanje, netočno je odgovorilo 77%. Cjelovito obrazloženje i odgovor možete pročitati ovdje.

Isti stupanj neznanja, kao i za “uputnicu” za liječenje u Zagreb. Najlakše je reći bolan, tamo je Gospa, bolan, izliječila je i gotovo je. Super je imati Gospu u komšiluku, znati točan termin kad se ukazuje, stvarno se osjetiš povlašteno. Još kad znaš da će uskoro biti 50.000 ukazanje.

Zašto ovakve stvari običan vjernik, koji se Bogu i Gospi moli ne zna?

Jasno je da su kreatori međugorskog fenomena nakon što su uvidjeli kakve su besmislice Gospi pripisivali, bez stida, bez imalo straha da time vrijeđaju ne samo elementarnu logiku iole lucidnijeg katolika koji bi ih trebao slušati, nego i samu Gospu, Bogorodicu, koju, eto, navodno časte i koje se u svojoj vjeri boje. Kad su shvatili što su tvrdili  da je Gospa izjavila iste izjave su skrili. Zbog čega? Od straha od javnosti? Ili od straha od Gospe?

Imaju li donositelji njezinih rečenica uopće strah od Gospe? Božji strah je također jedan od darova Duha Svetoga.

Još veća sramota u ovome slučaju jest, kako “Gospa” daje upute fratrima da rade u dogovoru s tadašnjom civilnom vlasti, tadašnjom komunističkom. No, kada je u pitanju crkvena vlast njihova izmišljena “Gospa” prkosi hijerarhiji crkvene vlasti dajući podršku neposlušnim fratrima.

S obzirom da Gospu u Lauretanskim litanijama častimo nazivom “Kraljica mira”, smatrate li, da ta “Kraljica mira” može podržavati višedesetljetni prkos i neposluh Biskupiji i Svetoj Stolici, odnosno crkvenoj hijerarhiji, koja je od Krista utemeljena?

Može li Gospa poslati poruku biskupu “Ja ću se obračunati s njim?”, odnosno: Doći će on na moj sud.

Nipošto, očito je da je fratrizmu trebalo neko novo fratrizansko sredstvo za borbu protiv Kristovih namjesnika na zemlji, pa su, žalosno, Gospu upleli u takve stvari.

Koliko Vam treba da shvatite? Koliko vam treba da do vas prodre dar Duha Svetoga? Razum.

Na naše šesto pitanje, netočno je odgovorilo 74%. Cjelovito obrazloženje i odgovor možete pročitati ovdje.

Možda je, veliki, najavljeni znak, upravo došao preko ove dozvole. To bi u ovome slučaju bila dozvola za gradnju velikog hotela, direktnim ukazom s neba, putem vidjelice Vicke.

Ili je ovo ipak samo veliki znak da je međugorski fenomen veliko šarlatanstvo, koji je osmišljeno za veliku borbu u “Hercegovačkom slučaju”, a kasnije nastavilo koristiti za velike komercijalne svrhe?

Sami zaključite.

No, iz ova 3 pitanja koja smo ranije analizirali vidimo da se “Gospu” koristilo kao službenicu Doma Zdravlja za izdavanja uputnica, kao fratrizanski PR za klima uređaje, te na kraju kao službenicu u Općini za izdavanje građevinskih dozvola.

Iako daje dozvolu za ovu gradnju hotela, ostali, mnogobrojni nelegalno izgrađeni objekti u Međugorju joj ne smetaju, kamo li na crno zaposleni radnici. Još žalosnije je što neki od njih rade i kod navodnih vidjelaca.

Je li to svrha ukazanja “Blažene među ženama”, “Majke Kristove i Spasiteljove”, “Prijestolja mudrosti” i “Ogledala pravde”? Izgleda da za međugorske kreatore fenomena, jeste. No, za nas, vjernike, ne može i ne smije biti ta svrha.

Na naše sedmo pitanje, netočno je odgovorilo 57%. Cjelovito obrazloženje i odgovor možete pročitati ovdje.

57% štovatelja međugorskog fenomena ne zna da se to odnosi na pokojnog fra Slavka Barbarića. Iako vjerujemo da većina zna da je umro 2000. godine. No, još manje znaju za ove činjenice o fra Slavku Barbariću:

 • “da je ostajao u Međugorju danima, mjesecima, godinama bez kanonskoga dekreta, štoviše protiv crkvenoga dekreta;
 • da je čak, lišen ispovjedne ovlasti i kanonske misije, i dalje djelovao u Međugorju,
 • da je publicirao „molitvenike“ bez crkvenoga odobrenja;
 • da je izvodio egzorcizme bez mjerodavnoga ovlaštenja;
 • da je očitovao do kraja života svoju crkvenu neposlušnost,
 • ne prežući pred neistinama kada su mu zatrebale za njegove ciljeve;
 • da se pokazao nepokornim i neistinoljubivim u raznim prilikama;
 • da je sve akcije, koje je poduzimao u Međugorju, činio bez odobrenja i blagoslova Crkve;
 • da se u Crkvi vladao kao ustrajan neposlušnik i neumoran sektaš u skladu sa svojom vlastitom umišljenošću koju je oblikovao i na „porukama“ iz „viđenja“.

I eto, takva, “crkvena velikana izabra”, Blažena Djevica Marija, za veliku i časnu službu, zapisivanja kronike međugorskih ukazanja, čak i nakon što se Gospa prestane ukazivati.

Ili je, ipak, fra Slavko izabrao sam sebe, kao jedan od temeljnih stupova i izumitelja ovoga fenomena?

Više o fra Slavku možete pročitati ovdje.

Za divno čudo, jedino pitanje na koje je točno odgovorila većina, 56%. Cjelovito obrazloženje i odgovor možete pročitati ovdje.

No, ipak još je veće čudo kako većina zna za ovu činjenicu ali i dalje vjeruje da se tamo Gospa ukazuje.

Mi ljudi, na zemlji, neke stvari ne vidimo, ne primijetimo, neke vremenom otkrijemo. No, kao vjernici, vjerujemo, da se s Neba sve vidi. Je li moguće da je Gospa “previdjela” to dijete, te u to vrijeme, fra Tomislava Vlašića izabrala za velike planove i duhovnika vidjelaca i vidjelica?

Dijete je dar neba.

No, vidimo da i ex-fra Tomislav Vlašić to dijete nije prihvatio kao dar, nego ga je jedno vrijeme vješto skrivao.

Na naše deveto pitanje,  netočno je  odgovorilo  59%. Cjelovito obrazloženje i odgovor možete pročitati ovdje.

Pobornici međugorskog fenomena, ovaj put su bili skloniji Ljubuškom, nego Čapljini. Iako ovih dana, sa jednog hercegovačkog portala stižu optužbe-klevete, upućene našemu portalu, u kojem “brane” čapljinske kvazifratre i međugorsku pojavu. Između ostalog su i napisali:

Zmijiću ili da se držimo naslova, gušteru, ostavi se ti Čapljine u kojoj stoluju franjevci i drugih hercegovačkih župa, ostavi se i Međugorja i Gospe u negativnom kontekstu.

Tako oni, očajno brane “fratre” i međugorski fenomen, napadajući argumentima “ad hominem” bez ikakvih dokaza i činjenica, a pri tom da nisu opovrgnuli nijednu činjenicu o Međugorju koja je napisana s ovoga portala, a sve u svrhu obrane dostojanstva Blažene Djevice Marije. Sve dok ne opovrgnu naše činjenice, ne smatramo da je potreban bilo kakav konkretan odgovor na njihove  pamflete.

Možda bi narod, da su ranije napisali članak, bio skloniji “taksistu iz Čapljine” te bi narod točno odgovorio na ovo pitanje.

Braneći Istinu i Dostojanstvo, ne mrzimo nikoga. Ali ne damo laž i klevetu na Blaženu Djevicu Mariju.

Vjerovali ili ne, nismo agenti KGB-a, a ni djelatnici UDB-e.

Nakon što smo uvidjeli u kakve je se sve svrhe koristila “međugorska pojava”, zaključujemo:

 • Svrha ukazanja Blažene Djevice Marije ne može biti fratrizanska svrha, za obranu dogme fratrizma, neposluha. Bog je ustanovio red. Osobito crkveni red i hijerarhiju. Iz Međugorja vidimo da stižu poruke protiv te Kristove hijerarhije. Stoga, vjerovati istovremeno u  Kristovu hijerarhiju, Crkvu, i u međugorski fenomen jest kontradikcija po sebi.
 • Svrha ukazanja Blažene Djevice Marije ne može biti liječničko savjetovalište i izdavanje uputnica
 • Svrha ukazanja Blažene Djevice Marije ne može biti problematika klima uređaja
 • Svrha ukazanja Blažene Djevice Marije ne može biti gradnja hotela i dozvole za gradnju

I konačno, svrha dara Duha Svetoga, razuma, jest da se njime koristi na dobro.

Kao što reče sv. Ivan Pavao II., stvari trebamo promotriti, istražiti i prosuditi vlastitim sredstvima razuma.

Iako  dogma Bože Radoša sv. Ivana Pavla II. naziva sotonom, mi ga kao i ostali katolički svijet smatramo svecem, te se nadamo, da će vas ove riječi i misli sv. Ivana Pavla, potaknuti na takav kritički pristup prema Međugorju, a ne da stvari uzimamo zdravo za gotovo.

Isto se nadamo, da je naš kviz o Međugorju, nadopunio vaše znanje o međugorskom fenomenu, te da će vam u daljnjem prosuđivanju stvari i činjenica pomoći. Naravno, sve uz uporabu razuma, dara Duha Svetoga.

Također, kao što vidimo, kako je taj fenomen korišten i za materijalna dobra, posebnu poruku imamo Međugorčanima, koja im je upućena 19. svibnja 2012. na krizmi u Međugorju od biskupa Ratka Perića. Budući da je nisu proveli u život, ponavljamo je: Bogatite se u Bogu, a ne u prolaznu bogatstvu!