Utorak, 16 travnja, 2024

Neovisna Škotska zadržala bi kraljicu i funtu

Must Read

Škotska vlada predstavila je u utorak tzv. bijelu knjigu o ostvarenju nezavisnosti Škotske, koju se nada proglasiti 24. ožujka 2016. u slučaju pozitivnog ishoda referenduma u rujnu 2014. godine. U dokumentu na 670 stranica iznose se svi gospodarski i društveni aspekti projekta nezavisne Škotske te se najavljuje ‘izgradnja demokratičnijeg, prosperitetnijeg i pravednijeg društva’

 

Neovisna Škotska zadržala bi britansku funtu i kraljicu te bi ostala u Europskoj uniji, ali bi imala svoje obrambene snage i prikupljala svoje poreze, rekao je Alex Salmond, čelnik škotske vlade i Škotske nacionalne stranke (SNP) koja predvodi pokret za neovisnošću od Ujedinjenog Kraljevstva.

Dokument pod naslovom ‘Budućnost Škotske: Vaš vodič za neovisnu Škotsku’ trebao bi uvjeriti Škote da na referendumu 18. rujna 2014. glasaju za izlazak iz 306-godišnje zajednice s Engleskom. 

‘Imamo ljude, vještine i resurse da Škotsku učinimo uspješnijom zemljom’, rekao je Salmond.

Obećao je da se porezni prihodi neće trošiti na nuklearne programe i da će nuklearni projektili Ujedinjenog Kraljevstva zauvijek napustiti Škotsku. 

‘Neovisnost će omogućiti građanima Škotske da upravljaju vlastitom sudbinom’, dodao je Salmond.

Ivana Galović

 

Salmondov zamjenik Nicola Sturgeon ocijenio je da je ‘bijela knjiga’ najdetaljniji program dosad sastavljen za jednu državu koja teži neovisnosti.

Razvoj događaja u Škotskoj pomno se prati i u Kataloniji, u kojoj 80 posto stanovnika podržava odcjepljenje od Španjolske.

‘Ukoliko je to provedivo u Ujedinjenom Kraljevstvu, trebalo bi biti provedivo i u Španjolskoj’, rekao je Albert Royo, glavni tajnik Diplocata, Vijeća za javnu diplomaciju Katalonije.

Deset mjeseci uoči referenduma u Škotskoj, mnogi od više od pet milijuna Škota još uvijek su neopredijeljeni.

Posljednja anketa, objavljena ovog tjedna u Sunday Timesu, pokazala je da se 47 posto ispitanika protivi odcjepljenju, 38 posto podržava neovisnost Škotske, a neopredijeljeno je 15 posto Škota.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Procurila neugodna priča o Butkoviću: Iza uspona HDZ-ovca stoji poznati komunistički čelnik?

Olja, ima li člana tvoje obitelji koji se nije okoristio državnim novcem otkad si ministar – priupitao je predsjednik Zoran Milanović ministra...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -