Published On: Wed, Dec 4th, 2013

VELIKI NJEMAČKI BRAT NAS GLEDA: Njemačka pozorno prati prati događanja u BiH

SARAJEVO – Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda sastao se danas u Sarajevu sa specijalnim izaslanikom za zapadni Balkan i Tursku u Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke Ernstom Reichelom.

Razgovarano je o trenutnoj političkoj situaciji u BiH s posebnim osvrtom na presudu suda u Strasbourgu u slučaju Sejdić i Finci protiv BiH i na neusvajanje efikasnog mehanizma koordinacije.

Izaslanik Raichel je rekao da Njemačka s velikom pažnjom prati događanja u BiH i podstiče europski put i posvećenost regionalnoj suradnji što je jedan od uvjeta za stabilnost i napredak cjelokupnog regiona. Rekao je da je za sve narode u BiH važno da se poštuje postojeći Ustav i da političari u BiH samostalno moraju da rješavaju svoje probleme. Dodao je da onda kada svi budu težili k tome, tada neće biti teško doći do pozitivnog rezultata za BiH.

Predsjedatelj Bevanda zahvalio je na potpori koju Njemačka daje BiH na putu ka Europskoj uniji i rekao da BiH vidi Njemačku kao svog glavnog zagovornika u Europi. Istaknuo je da se oduvijek zalagao za poštivanje Ustava i ustavnih rješenja i suglasio se da je to jedini ispravan put za narode u BiH.

Sugovornici su su se složili da je u predstojećem razdoblju neophodno što prije riješiti i preostala dva pitanja iz Mape puta kako bi BiH napravila pomake u europskim integracijama.

Sastanku je prisustvovala veleposlanica SR Njemačke u BiH Ulrike Maria Knotz, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

FENA l dnevno.ba