Published On: Sri, ruj 22nd, 2021

EREVAN: 7 važnih stvari o europskom glavnom gradu koji je stariji i od Rima, a triput manji od Zagreba

Grad je osnovan 782. godine prije Krista te je tridesetak godina stariji čak i od Rima.

Ove godine proslavit će 2803. rođendan.

  1. Erevan nazivaju još i ružičasti grad jer je dobar dio zgrada napravljen s ružičastim vulkanskim kamenom, koji je postao i njegov svojevrsni simbol. Zanimljiva arhitektura posebno dolazi do izražaja prije izlaska ili zalaska sunca.
  2. Prostire se na 227 kilometara četvornih na rijeci Hrazdanu na zapadu Armenije, a smatra se jednim od najmanjih europskih glavnih gradova. Lokalci kažu da ga je moguće prešetati s jednog kraja na drugi za otprilike 20 minuta. Za usporedbu, površina Zagreba iznosi 641 četvorni kilometar, odnosno triput je veći od Erevana.
  3. Turisti su ovdje iznimno rijetki, pa ih domaćini “drže poput kapi vode na dlanu”. Armenci su uz to vrlo srdačna i brbljava nacija. Obožavaju se družiti, a pogotovo u kvartu Kentron (centar), gdje se nalazi većina restorana i kafića.
  4. Grad je osnovan 782. godine prije Krista te je tridesetak godina stariji čak i od Rima. Ove godine proslavit će 2803. rođendan.
  5. Erevan se smjestio u podnožju Ararata, koji lokalno stanovništvo smatra nacionalnim simbolom te svetom planinom i za čiji vrh smatraju da skriva originalnu Noinu arku. Unatoč tome, Ararat više ne pripada njihovu teritoriju, već Turskoj. 
  6. Obrok je u Erevanu nemoguće zamisliti bez tradicionalnog kruščića lavasha, koji je toliko važan za tamošnju kulturu da ga je UNESCO stavio na popis Nematerijalne svjetske baštine.
  7. Armenija ima zanimljive običaje, a u gradu je osobito popularan festival Vardavar. Održava se 98 dana nakon Uskrsa, a podrazumijeva polijevanje potpunih stranaca vodom. U to vrijeme nije čudno vidjeti kako ljudi polijevaju kantama vode ljude na cesti s balkona.
guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Himzo
Himzo
1 godina prije

To je tragedija da stare i velike vrijednosti i civilizacije polako nestaju.

gea
gea
1 godina prije

Jerevan uopće nije tri puta manji od Zagreba nego je zapravo Jerevan veći: u Jerevanu živi 1.100.000 stanovnika, a u Zagrebu 800.000 (naselje Zagreb ima 690.000 stanovnika). Površina grada (šume, livade, planine, Medvednica itd.) su druga stvar. Jerevan također ima metro, centar grada jeste kompaktan i malen, ali grad u cjelini nije malen. Malo se poslužite internetom prije nego napišiete članak.

Last edited 1 godina prije by gea