Published On: Čet, ruj 27th, 2012

Nema dijaloga u kabinetima u kojima na jednom zidu visi slika Pavelića, a na drugom Tita

“Mi smo smatrali da je izborom Željka Komšića u Predsjedništvo BiH i neulaskom dva HDZ-a u vlast učinjen prvi značajan pomak u otklanjaju nepravednosti Daytonskog ustava koji protežira entonacionalni model vlasti. Nažalost, SDP nije shvatio svoju historijsku odgovornost da kao relativni pobjednik izbora 2010. godine mora provesti neophodne reforme koje će nas približiti europskim integracijama. SDP je izgubio ideološki kompas, iznevjerio građanske vrijednosti koje je proklamirao u izborima i koalirao sa SDA, zatim ekstremnim desničarskim strankama poput HSP-a.

Nije tu bilo nikakve programske, ideološke kompatibilnosti, teško je bilo i zamisliti da će ti partneri u vlasti voditi dijalog u kabinetima gdje na jednom zidu visi slika Pavelića, a na drugom Tita.

Nije samo to problem te neuspjele koalicije, problem je i u legitimnosti takvih heterogenih koalicija koje nemaju nikakve ideološke ili programske srodnosti, što je na neki način svojevrsna faktura SDP-u, koji nije razvijao, podržavao i čuvao blok lijevih političkih opcija poput Naše stranke, partije koja u svojim programskim zadacima ima reforme kao prioritet. Nije to moguće činiti sa strankama koje su 20 godina na vlasti poput SDA i dva HDZ-a.”

Dino Mustafić, član Predsjedništva Naše stranke, u intervjuu Dnevnom avazu

 

Dino Mustafić, član Predsjedništva Naše stranke, u intervjuu za “Dnevni avaz” govori o mnogim aktuelnim temama vezanim uz užarenu političku scenu u BiH. Tvrdi da je Naša stranka – stranka velikih ideja, reformskih politika, ustavnih i ekonomskih, konkretnih rješenja.

– U tome smo dosljedni, naši prijedlozi su glas razuma u ovom pravnom i ekonomskom haosu u kojem se godinama nalazi BiH. Naši vijećnici u opštinskim klupama su nakon lokalnih izbora 2008. predlagali da vijećnički rad u općinskim komisijama bude bez naknade. Niti od jedne partije nismo dobili podršku. Znate zašto? Jer je za njih politika biznis, prostor za sticanje prihoda, dok mi vjerujemo u našu socijal-liberalnu ideologiju i naše programske principe, a oni vjeruju u svoje novčanike.

Na građanima je da odluče jesu li za naše principe ili njihove novčanike. Važno je da svi znaju da, ipak, postoji alternativa u ovoj zemlji, jedna od njih je i Naša stranka. Kome je dobro, on će glasati za vladajuće partije, kome nije, sigurno neće. Ovih drugih je daleko više – komentar je Mustafićev na upit o očekivanjima Naše stranke na predstojećim lokalnim izborima u BiH.

Besramna epizoda

Ko i kako može razvezati Gordijev čvor koji se obavio oko BiH?

– Požari i poplave su ogoljeli našu društvenu neproduktivnost, pokazali koliko je dosadašnja vlast neodgovorna i bez vizije, nije u stanju obezbijediti ni materijalnu ni fizičku sigurnost na svom teritoriju. Država treba da bude servis svojim građanima, da im garantuje da će servisi zaštite koje im naplaćuje kroz porez biti funkcionalni, na raspolaganju u zaštiti njihove imovine kao i prirodnog dobra. Šteta od požara je neprocjenjiva, uništene su velike šumske površine, vatra je ugrozila kuće i živote građana, a niko i ne pomišlja na odgovornost za slabu, sporu i nefunkcionalnu intervenciju.

Naša stranka je pozvala predsjedavajućeg Vijeća ministara Bevandu i ministra odbrane Ibrahimovića da podnesu neopozive ostavke u interesu svih građana i građanki BiH. Naravno da to njima ne pada na pamet, jer je to bahata, osiona vlast, samozadovoljna, koja ne mari za živote svojih građana. Neka sljedeće godine ne planiraju u budžetima obnove voznih parkova, neka smanje dnevnice i poslaničke plaće, preusmjere ta sredstva na pošumljavanje i obnovu nastale štete. Mi trebamo takve poteze.

Kakav razvoj događaja na političkoj sceni Vi očekujete nakon odluke Ustavnog suda BiH da pri smjeni kadrova SDA u Vijeću ministara BiH nije bilo povrede vitalnog nacionalnog interesa?

– Sa SDA ili bez, politička kriza se nastavlja. Nužna je nova politička paradigma, konceptualni zaokret. Novi model vlasti, političke stranke drugačijeg karaktera. Odluka Ustavnog suda BiH je bila očekivana, mislim da je zloupotreba vitalnog nacionalnog interesa od SDA, koja na taj način štiti svoje stranačke kadrove, bila jasno isplanirana akcija blokade promjene vlasti. To je još jedna u nizu besramnih epizoda tzv. velikih stranaka koje sve čine da po svaku cijenu ostanu na vlasti.

Sud bi trebao novčano kažnjavati takve pokušaje da se svjesno, za uskostranačke i personalne interese, upotrijebi pravno sredstvo koje treba da služi zaštiti ravnopravnosti naroda BiH. Neki to nazivaju očekivanom “političkom taktikom”, a zapravo radi se o uvođenju zemlje u pravni i ekonomski haos, politički zastoj. To je logika ponašanja vladajućih oligarhija skoro 20 godina, borba za distribuciju moći koja je vezana za državne budžete pretvorila je partije u preduzeća koja izlaskom ili gubitkom vlasti ostavljaju veliki broj uposlenih “na ulici” tako da je iza plašta nacionalnih interesa sakrivena gola borba za finansijski opstanak. Nije to samo specijalnost SDA, to čine i dva HDZ-a kao i partije iz RS, to su uvezane interesne grupe.

Ne nazire se dogovor o ustavnim promjenama i provedbi presude Sejdić-Finci. Gdje Naša stranka vidi rješenje kada je riječ o tom pitanju?

– Ukoliko ne implementiramo presudu Sejdić-Finci, mi ćemo sasvim sigurno vrlo brzo biti suspendovani iz Vijeća Evrope, čime ćemo biti označeni kao nedemokratska država i dovesti u pitanje legalitet predstojećih općih izbora 2014. I sada je sasvim izvjesno da ponuđena ad hoc rješenja koja dolaze u raznim amandmanima iz pojedinih stranaka kao što su SNSD ili dva HDZ-a nemaju namjeru mijenjati suštinu Dejtonskog ustava koji ne omugućava funkcionalnu i efikasnu državu. Zbog toga su krajnje opasne i pogubne namjere da se mimo javnih rasprava, konsultovanja s civilnim društvom, akademskom strukom sve odlučuje na zatvorenim stranačkim seansama.

Naša stranka je predložila dokument “Ustavna projekcija BiH” koji je kreirao Centar za javno pravo i uvaženi profesor Edin Šarčević, jer toj, već medijski izlizanoj temi želimo prići krajnje odgovorno i pokazati koji je demokratski put i procedura kada se raspravlja o sudbonosnim pitanjima za ovu zemlju kao što je Ustav.

Naš prijedlog ima pravnu i političku argumentaciju, u potpunosti otklanja diskriminatorske odredbe, jer reafirmira apstraktnog građanina, ali i precizno definira oblasti koje se štite na nivou kolektiviteta. Ukratko, pri izradi dokumenta dogovorene su tri premise: Ustav mora pomiriti postojeći etnonacionalizam s koncepcijom građanske države, pitanje teritorijalnog ustrojstva moralo bi zadovoljiti funkcionalnost državnog aparata, ali i izaći ususret zatečenom stanju na terenu koje je proisteklo iz rata, ustavni sistem državne vlasti neće kršiti ljudska prava, ali će izmiriti etničko-nacionalne interese s interesima građana.

Pri izradi projekcije Ustava poštivala su se četiri principa: vladavine prava, socijalne države, složene države i republikanizma. To bi značilo novi teritorijalni ustroj sa šest federalnih jedinica, denominacija imena entiteta RS i Federacija BiH, dvodomni parlament i jedan predsjednik. Neki kažu to je utopija, suviše radikalno, ne polazi od realnih političkih okolnosti, a ja tvrdim da su sve to defetističke tlapnje, jer mi imamo priliku svake četiri godine na lokalnim i opštim izborima glasati za stranke kojima vjerujemo. Mi kažemo da vjerujemo i da ćemo se politički boriti za ove ustavne principe i ovakvu državu BiH.

Ustavna nasilja

Odluka Ustavnog suda FBiH vratila je na ranije pozicije u Parlamentu FBiH Denisa Zvizdića i Stanka Primorca. Kako komentirate ovaj povratak funkcionera stranaka koje nisu izbor parlamentarne većine?

– U svakom slučaju je dobro da naši sudovi na raznim nivoima štite zakonitost i legitimnost, ali ništa se suštinski ne mijenja dok se ne promijeni politički karakter stranaka koje su spremne vršiti ustavna nasilja i kršiti procedure, zatim blokirati mehanizme odlučivanja, zloupotrebljavajući sistem. Sve dok se ne provede temeljna reforma pravosuđa u skladu sa zahtjevima Vijeća Evrope, ne može se očekivati ništa dobro ni na demokratskom planu, ni na planu ljudskih prava, provođenja demokratskih izbora, niti u pogledu demokratskog procesa u skupštinama i stvaranja parlamentarne većine koja bi imala demokratski karakter. Ukratko, sve će to biti: “Sjaši Kurta da uzjaše Murta”.

Kakav je Vaš stav o “bjanko ostavkama” i kako komentirate slučaj federalnog dopremijera i ministra Desnice Radivojevića?

– Radi se o jednom apsurdnom, nedemokratskom konceptu koji nećete pronaći nigdje u demokratski razvijenom svijetu. Poznajem osobno neke stranačke funkcionere koji su upravo zbog ovog mehanizma kovertirane “bjanko ostavke” često prisiljeni glasati ili zastupati stvavove mimo svoje građanske savjesti i principa. Međutim, metode prisile i ucjene nisu nepoznate vladajućim partijama.

BiH je opterećena i velikim poreznim dugovima koji se mjere milijardama, a vlasti čak i štite dužnike, krijući njihova imena, za razliku od Hrvatske, koja ih je javno objavila. Istovremeno, zemlja se zadužuje, raste javna potrošnja. Kako stati ukraj ovakvoj politici?

– Vlast nema namjeru da se uhvati ozbiljno ukoštac s korupcijom, zna se i zašto. Mi smatramo da je to ključni uslov za izlazak iz moralne i ekonomske krize. Zapljusnuti smo aferama, nepobitnim dokazima korupcije i utaje poreza, ona se spočitava mnogima koji su i aktivni u političkom životu BiH, kao i liderima stranaka koji štite svoje biznismene od poreskih obaveza. Ne postoji stranka, niti pojedinac koji se nije dovodio u vezu s kriminalom i korupcijom, niko i nikada nije nizašto odgovarao. Zbog toga je politička djelatnost danas obesmišljena, jer za mnoge je ulazak u politiku bijeg od zatvora.

Prva ozbiljna reformatorska vlada će biti ona koja će obznaniti takve spiskove o utaji firmi i pojedinaca spram obaveze plaćanja poreza, donijeti zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine, preispitati nezakonitu privatizaciju, a potom donijeti niz ekonomskih mjera koje će stimulirati mala i srednja poduzeća, regulisati poresku politiku. U skladu s tim, Naša stranka će predložiti uskoro dokument koji su izradili ekonomski stručnjaci i biznismeni, koji se zove “Dogovor o spasu bh. ekonomije” i koji će u sebi imati i ekonomski kodeks. To će biti ponuđeno svim partijama kao svojevrstan ugovor koji obavezuje da vodimo računa i o ekonomiji ove zemlje kao politički prioritetnom pitanju, jer sve više živimo u bijedi i siromaštvu.

Politička osveta

Kako komentirate zajednička nastojanja SDA i SNSD-a da s funkcije ministra vanjskih poslova smijene Zlatka Lagumdžiju?

– Inicijativa SNSD-a o smjeni ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije je čin koji eksplicitno pokazuje koliko u našem političkom životu nisu važni principi, procedure i koliko je licemjernosti u vladajućim strankama. Svima je jasno da se iza toga ne kriju nikakvi principi zaštite ustavnih procedura, jer nije bilo ni povrede u glasanju za sirijsku rezoluciju. SNSD je partija koja nema nikakvih skrupula, pokušavaju dobiti koji politički poen, skrenuti pažnju s pljačke i katastrofalnog ekonomskog stanja u RS. Možda je ponešto Dodik obećao i ruskom političkom faktoru na Balkanu, što je nedavno i sam izjavio. Ukoliko bi ih, prema nekim najavama, podržala SDA u toj raboti, to ne bi bili nikakvi politički principi, već politički čin lične osvete. Ništa novo u političkoj praksi BiH.

SDP nije shvatio svoju historijsku odgovornost

– Mi smo smatrali da je izborom Željka Komšića u Predsjedništvo BiH i neulaskom dva HDZ-a u vlast učinjen prvi značajan pomak u otklanjaju nepravednosti Dejtonskog ustava koji protežira entonacionalni model vlasti. Nažalost, SDP nije shvatio svoju historijsku odgovornost da kao relativni pobjednik izbora 2010. godine mora provesti neophodne reforme koje će nas približiti evropskim integracijama. SDP je izgubio ideološki kompas, iznevjerio građanske vrijednosti koje je proklamirao u izborima i koalirao sa SDA, zatim ekstremnim desničarskim partijama poput HSP-a.

Nije tu bilo nikakve programske, ideološke kompatibilnosti, teško je bilo i zamisliti da će ti partneri u vlasti voditi dijalog u kabinetima gdje na jednom zidu visi slika Pavelića, a na drugom Tita. Nije samo to problem te neuspjele koalicije, problem je i u legitimnosti takvih heterogenih koalicija koje nemaju nikakve ideološke ili programske srodnosti, što je na neki način svojevrsna faktura SDP-u, koji nije razvijao, podržavao i čuvao blok lijevih političkih opcija poput Naše stranke, partije koja u svojim programskim zadacima ima reforme kao prioritet. Nije to moguće činiti sa strankama koje su 20 godina na vlasti poput SDA i dva HDZ-a.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare