Published On: Pet, svi 24th, 2013

NASTAVLJENO SVJEDOČENJE PRED SUDOM BiH: 'Ako likvidiramo Turkovića, postaćemo najbogatiji ljudi!'

Prvooptuženi Turković je nastavio svoje svjedočenje, a nakon njega svjedočio je Eldin Kuka koji je poslao pismo Fahriji Karkinu, a u kojem je opisao svoja saznanja koja je imao nakon nekoliko razgovora sa Seado Dumanjićem.
– Sa Zijadom Turkovićem me je upoznao Sead Dumanjić s kojim sam odrastao. Dumanjić se bavio nezakonitim poslovima, krađama, prevarama, otimanjem, kao i ja – kazao je Eldin Kuka.
– Pošto smo ležali zajedno u zatvoru, Sejo mi se povjeravao. Kad je tek došao bio je u problemima, krio je nešto. Pitao sam ga u čemu je stvar. Iako na početku nije htio da kaže, kasnije je rekao da je upao u neke probleme koji mu nisu trebali. Počeo je da priča neke stvari, da se radi o nekim ubistvima i da on nikog nije ubio – kazao je Kuka i nastavio:
– Tražio je od mene uslugu i obećao da će mi platiti za to. Dao mi je skicu njegove vikendice i objašnjavao gdje su bila zakopana neka tijela. Tražio je od mene da se ta tijela otkopaju i prenesu na drugu lokaciju. To je sve saznao FUP koji je više puta dolazio u zatvor i saslušavao me.
Advokat Karkin ga je upitao da li je znao čija tijela su zakopana kod Dumanjićeve vikendice.
– Rekao mi je da jedno tijelo pripada Mikiju (Midhat Mekić, op.a), a ove ostale nisam znao. U početku nije htio da kaže ko ih je ubio. Prvo je rekao da se radi o nekom nebitnom ko nije odavde. Kasnije se policija uplela u sve to i nikad nisam saznao ko je to uradio – kazao je Kuka u svom svjedočenju.
Na pitanje Karkina kako je mislio premjestiti tijela jer je i sam bio u zatvoru, odgovorio je da je on trebao izaći na vikend, te odraditi taj posao.
– Dumanjić je do mene tražio i da likvidiram Zijada Turkovića, pošto nismo imali novaca, a tom likvidacijom bi postali najbogatiji ljudi. Sa Dumanjićem u ćeliji je bio Namik Durmić koji je sve javio policiji – kazao je Kuka.
Zbog nedoličnog ponašanja Zijad Turković je pred kraj suđenja izbačen iz sudnice.