Published On: Čet, svi 23rd, 2013

DODIK: Nije isključeno da će mi srušiti avion jer ne slušam. I prije su to ovdje činili…

Banjaluka – Ono što nikada ne trebamo zaboraviti je, da se jednom izgubljena Republika Srpska nikada neće vratiti, rekao je predsjednik RS Milorad Dodik, komentirajući današnje zaključke Vijeća za implementaciju mira (PIC-a) koji je ocijenio da je stanje u BiH vrlo teško i ukazao na retoriku koja dolazi iz RS.
PIC je danas izrazio zabrinutost stanjem u BiH na putu europskih integracija, navodeći da je u dubokoj političkoj i institucionalnoj krizi.
Osvrnuo se i na problem uvođenja jedinstvenog matičnog broja koji je Republika Srpska samostalno riješila zbog problema na razini BiH.
Predsjednik RS je u emisiji “Pečat” Radio-televizuju Republike Srpske naveo da je OHR stalno nešto zabrinut stanjem u BiH, netko je smatrao da treba stvoriti centraliziranu BiH i svi koji se o to ogriješe, imaju ne samo političke, nego i pravne sankcije.
“I tako uporno pokušavaju od BiH stvore zemlju koja ne može funkcionirati, a uopće nisu pokušali provesti Dejtonski sporazum. Dejtonski sporazum su razgrađivali davanjem bonskih ovlasti, zloupotrebljavajući ta ovlaštenja, PIC je donosio zakone na koji nije imao pravo. PIC nije dejtonska institucija, oni svoju političku moć izvlače iz zemalja koje ih čine. Na kraju je to postalo mjesto presude i stalno se očekuje što će se na tom zasjedanju odlučiti.
Ja ne znam šta piše u toj posljednjoj Deklaraciji. Mi ćemo na kraju legalizirati svoje pravo na status.To nije ni malo lako, to je decenijski proces. Sada se pokušava zloupotrijebiti teška ekonomska situacija, ali to teško stanje će proći. Zato postoji kod PIC-a mišljenje o negativnostima koje dolaze iz RS, iako one realno ne postoje. To se vidjelo i na ovom zasjedanju PIC-a “, naveo je Dodik.
“Ruska Federacija na današnjem zasjedanju PIC-a nije prihvatila Kominike i mi to poštujemo”, rekao je Inzko na konferenciji za novinare poslije dvodnevnog zasjedanja PIC-a u Sarajevu. Na pitanje novinara koji je razlog takvog stava, Inzko je rekao da bi najbolje bilo da to objasne predstavnici Rusije, ali da se u principu to odnosi na dio Kominikea u kojem se spominje crkva u Budaku.
“Predstavnici Ruske Federacije smatraju iz principijelnih razloga da priopćenja ne treba biti riječi o vjerskim pitanjima, te su se zato distancirali od njega”, rekao je Incko.
Komentirajući ovakav stav Rusije, predsjednik RS je naveo: “Kada kažemo da nećemo da srušimo neku crkvu, oni nama kažu: Ti nisi dobar momak i zbog toga moraš snosiš određene sankcije. Taj Komunike je u osnovi karikatura, jer u pravilima stoji da PIC odluke donosi konsenzusom, ako jednog nema, onda nema ni odluke “.
Govoreći o državnoj imovini, Dodik je istakao, da je to pitanje definirano Daytonskim sporazumom i da ona pripada entitetima. BiH ima devet nadležnosti, a sve ostalo pripada entitetima. Paddy Ashdown je svojevremeno zabranio raspolaganje državnom imovinom u RS, čime je faktički priznao da ona pripada ovom entitetu, kaže Dodik.
“Mi izvan Daytonskog sporazuma i Ustava BiH nećemo izlaziti kada je u pitanju i vojna imovina. Mi smo predlagali da 21 lokacija uđe u tu priču, pod uvjetom da Ministarstvo obrane BiH ne može s tim da raspolaže i ako im ta imovina ne treba, da se vrati u nadležnost RS.
Oni su rekli da je vojna imovina bitna za NATO, a državna imovina je problem zatvaranja OHR-a.
Poruka zamjenika pomoćnika američkog državnog tajnika Filipa Rikera je da riješi vojnu imovinu, a državnu imovinu će ostaviti kao neriješenu, jer je to važno da ne bi bio zatvoren OHR. Riker se time arogantno umiješao u unutarnja pitanja BiH, dodaje predsjednik RS.
Dodik je ponovio da se Srbi još sjećaju NATO-bombardiranja u kojem je bacan osiromašeni uran, ostavljajući velike posljedice po zdravlje ljudi. Oboljeli su od najtežih neizlječivih bolesti, a među njima ima, nažalost, i djece.
Predsjednik RS se osvrnuo i na plaće koje su u BiH imali visoki predstavnici, navodeći da i građani znaju da su njihova primanja bila oko 20 tisuća eura, a da na ta primanja nisu plaćali porez, jer navodno rade u rizičnom području. I sada, dodao je Dodik, pokušavaju BiH prikazati kao nestabilnu, jer u BiH je sada egzotično u odnosu na Afganistan gdje bih ih poslali u slučaju zatvaranja OHR-a.
 
On je istakao da Riker drži lekciju na pitanjima koja nisu u nadležnostima PIK-a, niti su dio Dejtona, i miješa se u unutarnje odnose u BiH, što je suprotno deklaraciji i konvenciji u Beču o diplomatskim odnosima.
Dodik je rekao da je kritiku Rikera shvatio kao prijetnju, ali da se nije uplašio i da taj posao neće biti riješen na način kako to oni hoće.
“Moja poruka njima je da me niste prepali i da neću to uraditi. Sada ste zakomplicirali tu situaciju još više i sad je vraćam na Ustav BiH, koji kaže da je to imovina Republike Srpske”, rekao je Dodik.
On je podsjetio da je prijedlog Srpske bio da u vojnu imovinu uđe 21 lokacija iz Republike Srpske, s tim da Ministarstvo obrane BiH ne može raspolagati s tom imovinom na način da je prodaje ili daje u zakup i da ta imovina, kada im više ne bude potrebna, bude vraćena entitetima.
“Rekli smo da na ovaj način rješavamo i pitanje državne imovine”, istaknuo je Dodik i dodao da je Rikerova poruka biti riješeno pitanje vojne imovine radi ulaska u NATO, a da se pitanje državne imovine nikada ne riješi, kako bi ostao OHR.
Dodik je poručio da ništa ne može biti riješeno izvan Daytonskog sporazuma.
“Republika Srpska nema skrivene planove i podržava slovo Dejtona. Mi nećemo ići izvan Dejtona i Ustava i po pitanju vojne imovine”, rekao je Dodik.