Published On: Pet, svi 24th, 2013

SNIMKE SU DOKAZ: Što otkrivaju telefonski razgovori Živka Budimira i SDA-ovog najdražeg Avde Avdića?!

Tužitelji Oleg Čavka i Dijana Kajmaković tvrde da prisluškivani razgovori Živka Budimira insinuiraju bliske, čak suradničke odnose s urednikom Redakcije vijesti FTV-a Avdom Avdićem, koji “prelaze svaku granicu i imaju obilježja kaznenog djela”
Vanraspravno vijeće Suda BiH razmatralo je danas prijedlog Tužiteljstva BiH za produženje pritvora predsjedniku Federacije Bosne i Hercegovine Živku Budimiru i suosumnjičenom u ovom predmetu Petru Barišiću, Saudu Kulosmanu, Ivanu Jurčeviću i Hidajetu Haliloviću . Kako je nakon višesatnog ročišta saopćio predsjedavajući Vijeća sudac Nenad Šeleda , rješenje suda u vezi s prijedlogom za produljenje pritvora bit će vjerovatno doneseno sutra. Strane u postupku – optužba i obrana, obrazložile su vlastita stajališta za i protiv produženja pritvora.
Tužiteljstvo BiH smatra da bi pritvor trebao biti produžen zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, uništavanja dokaza, bijega iz zemlje te bojazni da bi puštanjem iz pritvora osumnjičenih moglo dovesti do uznemirenja javnosti. Odvjetnici osumnjičenih, međutim, navode da bi pritvor njihovim branjenicima trebao biti ukinut te da bi trebali biti pušteni na slobodu uz određene mjere zabrane.
Budimir i ostali se sumnjiče za kaznena djela organiziranog kriminala, zloporabe položaja i ovlasti, protuzakonito posredovanje te davanje i primanje mita, poklona ili drugih oblika koristi, javlja agencija FENA.
 
Međutim, kako je prethodno bilo najavljeno, pred Sudom BiH danas su, između ostalog, predočeni i prisluškivani razgovori Živka Budimira koje je vodio s pojedinim medijskim djelatnicima, a konkretno s urednikom Redakcije vijesti Federalne televizije Avdom Avdićem .
Samu činjenicu da će Tužilaštvo ove razgovore koristiti u dokaznom postupku te da će oni biti javno prezentirani pred Sudom BiH, Federalna televizija je uoči današnjeg ročišta ocijenila kao ucjenu i pritisak na medije i slobodu javnog govora od strane bh.. pravosuđa i dijela vladajuće elite. Obrana Živka Budimira, pak, tvrdi da su to obični prijateljski razgovori koji ne dokazuju ništa.
Međutim, tužitelji Oleg Čavka i Dijana Kajmaković tvrde da se radi o razgovorima koji insinuiraju bliske, čak suradničke odnose između Budimira i urednika Avdića, koji, kako se navodi u njihovom objašnjenju, “prelaze svaku granicu i imaju obilježja kaznenog djela”.
Za sada nije poznato što skrivaju prijateljski razgovori Živka Budimira i novinara FTV-a Avde Avdića, te tko se u njima najviše spominje, ali je za očekivati ​​da oni uskoro nađu put do javnosti i budu objelodanjeni.
FENA