MOSKVA: Žalimo što su Britanci htjeli glasovanje

MOSKVA – Tekst rezolucije o Srebrenici koji je predložila Velika Britanija, politički je motivisan i neuravnotežen, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Osim toga, u saopštenju se dodaje da izražavaju žaljenje što su Britanci “insisirali na glasanju”.

“Žalimo što su Britanci insistirali na glasanju, bez obzira na naša višekratna upozorenja i zabrinutost balkanskog regiona zbog posljedica donošenja rezolucije, koja sadrži i konfliktne elemente”, piše u saopštenju.

U saopštenju se iznosi da je prijedlog bio “neprihvatljiv zbog svoje političke motivisanosti, neizbalansiranosti, s pogubnim posljedicama za proces nacionalnog pormirenja u BiH i na Balkanu u cjelini”.

“Krivica za protekle događaje bi se faktički prebacila isključivo na srpsku stranu, bez uzimanja u obzir činjenice da su sami Srbi takođe bili žrtve te tragedije”, navelo je rusko ministarstvo.

U saopštenju se navodi da bi izdvajanje samo jednog od mnogobrojnih ratnih zločina iz tog vremena, uz zaboravljanje ostalih, bilo apsolutno neprimjereno, i samo bi dovelo do produbljivanja raskola u bosanskom društvu.

Ruska strana je uzela u obzir “odustvo konsenzusa u samoj BiH, jer ni parlament ni članovi Predsjedništva BiH nisu imali jedinstveno mišljenje o projektu rezolucije”.

Navodi se da je to dodatno ojačalo uvjerenje da će njeno donošenje samo otvoriti stare rane, osuditi balkansko društvo na konzerviranje međuetničke napetosti i udaljiti perspektivu čvrstog mira.

“Tokom balkanske krize, region je postao svjedok mnogobrojnih različitih zločina, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, koji su lišili života ljudi ranih nacionalnosti i vjeroispovijesti”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo ukazuje da se Moskva zalaže za istragu svih zločina izvršenih u BiH prema svim etničkim grupama, uključujući Bošnjake, Srbe i Hrvate, kako bi svi krivci odgovarali.

Rusko ministarstvo je podsjetilo da je Rusija ponudila svoj projekat rezolucije, “u duhu konstruktivnosti”, koji se bazira na savršeno drugačijoj logici, okrenutoj budućnosti i nacionalnom pomirenju.

“Rusija će i ubuduće ulagati energične napore za dosledno realizovanje Dejtonskog sporazuma”, navodi se u saopštenju i dodaje da je Moskva “spremna da efikasno sarađuje u daljoj normalizaciji situacije na Balkanu, izgradnji istinskog sistema kolektivne bezbjednosti, jačanju klime poverenja i saradnje”.

more recommended stories